Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Audit odhalil stovky milionů vyplacených navíc při stavbě Sazka areny

  • 259
Někdejší management firmy Bestsportu si nechal vyplatit při stavbě Sazka areny, nynější O2 arena, navíc 300 milionů korun. Vyplývá to z auditu společnosti.

Podle auditu si lidé z bývalého vedení Bestsportu od této firmy nechali vyplácet v souvislosti se stavbou kolosu dvojí peníze. Vedle standardního platu jí fakturovali za stejnou činnost další miliony přes své soukromé firmy. Uvedla to Česká televize.

Například Oldřich Kračmer z investičního oddělení si k běžnému platu vyúčtoval navíc 39 milionů korun za administrativní služby. Jeho kolega Karel Hudera, koordinátor výstavby, si vypracováním manuálu postupu prací přivydělal 37,5 milionu. Vladimír Klimeš z administrativy si na zajišťováním investičního záměru vyfakturoval 8,5 milionu.

"Je to řádově mezi deseti až dvaceti lidmi a subjekty," řekl ČT Zdeněk Ertl, člen představenstva Bestsportu.

Pod většinou smluv jsou podepsáni bývalý generální ředitel Sazky Aleš Hušák nebo pověřený předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan. Celkem mělo tímto způsobem z firmy Bestsport odejít 300 milionů korun. Podle auditu byly tyto honoráře bezdůvodné. Případ proto prověřuje policie.

"V současné době se shromažďují listinné materiály a byl zadán znalecký posudek," informovala mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Vlastníkem Areny je společnost Bestsport, kterou vlastní sportovní svazy. Loni v březnu na sebe firma podala insolvenční návrh.

Hala stojí v pražských Vysočanech. Její stavba začala v září 2002 a skončila v březnu 2004. Celkem vyšlo její pořízení na více než 8 miliard korun. Znalecký posudek vypracovaný loni společností Ernst&Young ji ocenil na nejvýše 1,57 miliardy korun. Celý Bestsport pak na 1,745 miliardy korun. (Více o ocenění haly auditorem čtěte tady.)

O2 arena patří k nejmodernějším stánkům pro sport, kulturu, koncerty, kongresy, výstavy a veletrhy v Evropě. Na tribuny se vejde až 18 tisíc návštěvníků při koncertu, 17 tisíc fanoušků při hokejovém utkání nebo 11 tisíc diváků při lehkoatletickém mítinku. V roce 2008 si budovu si od Bestsportu pronajala Telefónica O2 a hala změnila název. Ze Sazka areny se stala O2 arena.