Ať padne vláda, přejí si hospodští, když zdražují

  • 1
Největší zdražení bylo při vstupu do Evropské unie vidět v restauracích a hospodách, na které padla větší daňová přirážka. DPH se zvedla z pěti na devatenáct procent i u řady dalších služeb, ale restaurace lidé využívají nejčastěji a zdražení je nejcitelnější.

Právě z restaurací chce vláda vybrat většinu z dodatečných pěti až deseti miliard korun, s nimiž počítá po květnové daňové rošádě.

"Budeme apelovat, aby tato vláda odstoupila. Když mohli odstoupit v Polsku, tak proč by nemohli odstoupit u nás," říká jeden z nejhlasitějších kritiků, ústecký hospodský Vlastimil Žáček.

Pod petici "vražedná daň" posbíral přes 30 tisíc podpisů a stále se nevzdává myšlenky zmobilizovat kolegy k velké celostátní demonstraci. Ta měla původně proběhnout minulý víkend, ale odsouvá se na podzim.

"Lidé pak budou víc naštvaní, protože platba vyšší DPH teprve přijde," říká Žáček.

Hotová jídla v jeho restauraci u Lípy podražila podle Žáčka zhruba o pětikorunu. Za květen mu vychází daňová povinnost na DPH přes 80 tisíc korun.

To odpovídá tomu, co zpravodajové MF DNES vysledovali v jednotlivých krajích. Zdražení jídel v restauracích vyšlo podle rychlého průzkumu MF DNES zhruba na deset procent.

Statistikům vyšlo u restaurací zdražení o čtyři procenta. V tom jsou ale zahrnuty třeba i školní jídelny, kde zatím jen některé zdražily o korunu až dvě kvůli vyšším cenám potravin. Kvůli dani zatím většina jídelen zdražit nemusela.

"Moudřejší budeme až po letní sezoně. Na lámání chleba dojde září, kdy skončí zvýšená letní poptávka a restaurace budou platit už za celé čtvrtletí 19procentní DPH. Některé budou muset zlevnit, jiné zavřít, protože poptávka po letní sezoně poklesne," uvádí Miroslava Luprichová ze sdružení podnikatelů v cestovním ruchu.

ČTĚTE TAKÉ:
Ceny oblečení se zatím drží
Ať padne vláda, přejí si hospodští
Elektronika zlevnila mírně
Celní štít unie zdražil v Česku banány
Dražší služby odrazují zákazníky
Jídlo v obchodech stojí stále stejně