Arthur Andersen zaplatí miliony za WorldCom

Akcionáři zkrachovalé telekomunikační společnosti WorldCom mohou očekávat další peníze. Společnost Arthur Andersen jim vyplatí 65 milionů dolarů, tedy asi 1,5 miliardy korun, uvedl list Wall Street Journal. Arthur Andersen ale nadále odmítá, že by se podílel na pádu WorldComu.

Firma zvolila toto řešení pouze z toho důvodu, aby se vyhnula rizikům a případným dalším nákladům, které by s sebou mohl přinést pokračující soudní proces, citovala AP mluvčího Patricka Dortona.

Ten důrazně odmítl jakékoli pochybení či odpovědnost za jeden z největších bankrotů v historii Spojených států.

Investoři se na podmínkách odškodnění dohodli za situace, kdy Andersen prokázal, že má již jen omezené finanční zdroje. Bankrot WorldComu totiž vedl až k pádu kdysi věhlasné konzultační firmy. Její přesná finanční situace není známa, protože jde o soukromé partnerství, uvedla ČTK.

Za pád WorldComu budou platit i jiní. Zhruba šest miliard dolarů se už dříve zavázaly uhradit některé banky, uvedla AP. Miliony zaplatí i bývalí šéfové společnosti. - více zde

WorldCom skončil v bankrotu v roce 2002. Kvůli finančním machinacím se dostal do astoronomické ztráty 11 miliard dolarů. Bývalému šéfovi Bernardu Ebbersovi hrozí za účetní podovody až 85 let vězení. - více zde

Nástupcem zkrachovalé firmy se stala společnost MCI, která by se v nejbližší měla spojit s firmou Verizon (více zde). Nabídku Verizonu se ale snaží přeplatit Qwest Communications.

,