Andrej Babiš

Andrej Babiš - Andrej Babiš na tiskové konferenci. (13. září 2005) | foto: Michal Šula, MF DNES

Agrofert dal kvůli Unipetrolu další trestní oznámení

  • 6
Agrofert podal kvůli kauze Unipetrolu další trestní oznámení. Podnik Andreje Babiše viní bývalého člena představenstva polského PKN Orlen Krzystofa Kluzeka z pomluvy. PKN získala holdging Unipetrol v privatizaci. V srpnu se ale objevily v polských médiích informace, že prodej byl zmanipulovaný.

Informace otiskl deník Rzeczpospolita. Upozornil na existenci smluv mezi Agrofertem a PKN s tvrzením, že bez spolupráce s Agrofertem by Poláci Unipetrol niky nezískali. - více zde

Část smluv Agrofert krátce nato zveřejnil s tím, že skutečně byl s Poláky dohodnut, že po privatizaci Unipetrolu odkoupí pět jeho dcer. - více zde

Celou privatizaci ale začaly provázet spekulace o korupci, které potvrdil lobbista Jacek Spyra, který ukázal na expremiéra Grosse a nařkl ho z korupce. - více zde

Na Spyru vzápětí podal trestí oznámení jak Gross, tak Agrofert.

Kluzek: Měl jsem důkazy
Druhým zdrojem informací byl právě Krzystof Kluzek. "Kluzkova tvrzení učiněná ve výpovědi přd zvláštní vyšetřovací komisí polského Sejmu jsou dosud jediným zdrojem informací o údajné korupci. Sám Kluzek se ve všech svých tvrzeních vždy odvolával pouze na informace údajně získané od lobbisty Jacka Spyry," uvedl Agrofert v tiskovém prohlášení.

Podle Agrofertu se ale Kluzek dopustil pomluvy, když tvrdil, že má o korupci důkazy. - více zde

"Agrofert opětovně prohlašuje, že se v procesu privatizace Unipetrolu na žádné korupci nepodílel, ani nebyl přítomen žádným jednáním, během nichž by jakékoli návrhy či náznaky korupce zazněly," uvedl Andrej Babiš v prohlášení.

Agrofertu se nelíbí zpráva BIS
Další trestní oznámení podal Agrofert na neznámého pachatele. Ten vytvořil a rozšířil materiál vydávající se za "analytickou zprávu" české zpravodajské služby BIS, uvádí Agrofert.

V tomto dokumentu jeho autor tvrdí, že generální ředitel Agrofertu Andrej Babiš se měl podílet na financování koupě bytu bývalého premiéra Stanislava Grosse, což Babiš považuje za "nehoráznou lež."

,