Aero může vyhrát tendr na dodávku letadel v Egyptě

- Český výrobce vojenských letadel Aero Vodochody je v Egyptě v užším výběru na dodávky desítek cvičných vojenských proudových letounů L-139. "Hodnota dodávek dosahuje stovek miliónů dolarů," řekl v Káhiře generální ředitel Aera Adam Straňák. "Myslím si, že šance máme velké," dodal. Nespornou výhodou proti čínským K-8 a italským S-211 je podle něj to, že egyptské letectvo je s výrobky Aera spokojeno přes 30 let.
Nyní Aero v Egyptě spolu s Leteckými opravnami Trenčín rekonstruuje dříve dodaná letadla L-29.

Úspěch v Egyptě by Aeru rovněž pootevřel dveře do dalších arabských zemí. "Egypt má důležitou úlohu na africkém kontinentě a Blízkém východě," zdůraznil Straňák. Aero se snaží proniknout do Spojených arabských emirátů a Saudské Arábie.

Aero nabídlo Egyptu v souvislosti s tendrem průmyslovou spolupráci a společný export na uvedené trhy. V Egyptě existuje letecký výrobní závod, který by se mohl podílet na výrobě těchto letadel.

"Jednali jsme o významných projektech pro ČR ve zbrojním průmyslu," řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr po dnešním jednání s egyptským ministrem obrany Mohamadem Tantavím. Dodal, že hovořili o uvedeném "leteckém tendru". "Požadoval jsem, aby Aero zůstalo dále ve hře," uvedl Grégr.