Z vyhlídky jsou vidět Vrbenské rybníky.

Z vyhlídky jsou vidět Vrbenské rybníky. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Kraj láká na svoji stovku vyhlídek, ukazuje i na opomíjené rozhledny

  • 5
Přes sto rozhleden, vyhlídek nebo vyhlídkových míst nabízí Jihočeský kraj. Nový produkt Jižní Čechy z výšky od Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) představuje právě tato zajímavá místa. Zájemci je najdou v tištěné mapě i na internetových stránkách.

Většina cílů je navíc v turisticky méně navštěvovaných lokalitách a často volně přístupná. Jejich návštěva se dá spojit s příjemnou procházkou, túrou nebo vyjížďkou na kole.

„V Čechách se s oblibou dobývají vrcholy a vyrazit na rozhlednu či vyhlídku je častým cílem výletu pro ty, kteří mají rádi aktivní poznávání přírody. Návštěvníkům usnadníme rozhodování, kam a za jakých podmínek vyrazit. Dozvědí se otevírací dobu, zda se platí vstupné i to, jak se na místo dostat. To vše většinou doplníme ještě o nějakou zajímavost,“ nalákal ředitel JCCR Petr Soukup.

Produkt obsahuje celkem 37 rozhleden, 27 vyhlídkových věží a 42 vyhlídek ze všech turistických oblastí. Jejich mapa bude k dostání v sezoně na všech informačních střediscích, a tak si ji budou moci výletníci vzít s sebou na své túry. Již je možné si ji také stáhnout na webových stránkách JCCR. Užitečné může být i rozdělení na letní a zimní verzi vycházky.

„Mapu pak může každý obohatit o razítka z jednotlivých rozhleden, pro která jsou připravená speciální místa. Nechybí ani základní informace ke každému místu, jako je třeba nadmořská výška,“ doplnila za JCCR Jana Píchová.

Novinkou je pozorovatelna

Nabídka je pestrá. Rozhledny stojí v regionu staré kamenné, moderní kovové i dřevěné. Zároveň každý rok přibývají nové. Loňskou novinkou je například ptačí pozorovatelna v Českých Budějovicích.

Mezi rákosím v Haklových Dvorech se vinou dřevěné chodníky. Na konci jednoho se návštěvníci dostanou těsně nad hladinu rybníka, na druhém mohou vystoupat na dřevěnou pozorovací věž.

Místo je navíc pohodlně přístupné z areálu pivovaru Kněžínek. Z trojboké pozorovatelny je vidět nejen na Houženský rybník, ale i na celou oblast Vrbenských rybníků.

„Jde o jednu z nejvýznamnějších lokalit z hlediska hnízdění vodních ptáků. Máme tu i druhy, které neuvidíte nikde jinde. Už několik let tu hnízdí například kolonie kolpíků bílých. Ve velkém tu žijí také kvakoši či volavky popelavé,“ přiblížil unikátní lokalitu Jiří Bureš z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Za zmínku stojí třeba i vyhlídková věž Jezerní slať u Kvildy na Prachaticku, ze které jsou vidět krásné výhledy na téměř celé rašeliniště. Výchozím bodem k návštěvě je parkoviště u silnice z Kvildy do Horské Kvildy.

Přestože k vyhlídkové stavbě je to po úzké pěšině jen asi 500 metrů z mírného kopce, dosažení na kole je nemožné. Z parkoviště je totiž cyklistům vjezd do první zóny národního parku zakázaný.

Celoročně přístupné jsou i vyhlídky nad městem či řekou. Kdo chce mít perfektní výhled nejen na historické centrum v Českém Krumlově, měl by navštívit vyhlídku Křížový vrch. Na ni výletníky dovede křížová cesta, která začíná v historickém centru města. Vede přes ulice Objížďková, Křížová, Stinná a U Sáňkařské dráhy.

Své kouzlo má i vyhlídka na kopci Svatá Marta na Českokrumlovsku, odkud je vidět na Frymburk a nejvyšší horu Šumavy Plechý. Za dobrého počasí je navíc možné zahlédnout i vrcholky Alp.

Zákruty řek z výšky lze pak pozorovat v Dobronicích u Bechyně na Táborsku, stejně jako z vyhlídky Baba v Hluboké nad Vltavou či v Neznašově na Budějovicku.

Pokud dáváte přednost skutečným výškám, vhodnější bude vystoupat na rozhlednu Hradišťský vrch v Kaplici, která se nachází 774 metrů nad mořem a měří téměř třicet metrů. Lze odtud spatřit Kleť, rozhlednu Slabošovku nebo Knížecí stolec i Temelín. Při dobré viditelnosti dohlédnete až do Alp.

Zaujmout může i moderní železná stavba, která se tyčí ve Větrovech u Tábora. Věž Hýlačka stojí na místě původní dřevěné rozhledny, která shořela 1. ledna 2012. Plošina ve výšce 25 metrů nabízí kruhový výhled na území Novohradských hor, Mladovožicka, Chotovin, ale i šumavské vrcholy jako Boubín a Plechý.