Zachráněná oslice Zaira. | foto: ZOO Tábor

Honba za mlékem stála březí oslice málem život. Zachránili je v zoo

  • 6
Táborská zoo se podílela na záchraně 60 březích oslic, které chtělo zemědělské družstvo na Slovensku poslat na jatka do Polska. Nechali je zabřeznout, ale neudělali jim ultrazvukové vyšetření, které by prokázalo, že v těle březích oslic se vyvíjí více mláďat, což znamená, že nepřežijí. Navíc to ohrožuje i život samic.

Příběh začal tím, že si vedení jednoho zemědělského družstva na Slovensku všimlo, že cena oslího mléka v Evropské unii je velmi vysoká. Proto pořídilo největší stádo oslů v zemi a u všech více než 60 samic nechali vyvolat hyperovulaci, aby všechny zabřezly.

„Jenže nenechali provést ultrazvukové vyšetření, aby zjistili počet zárodků. To je přitom při vyvolání hyperovulace naprostou nutností, protože pokud se mláďat vyvíjí víc, tak nepřežijí a ještě přímo ohrozí život oslice,“ vysvětlil ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Když si tuto zásadní chybu lidé z vedení družstva uvědomili, dostali nápad, jak se samic zbavit. „Dohodli se s polskými jatky, že všechny březí oslice pošlou na smrt. Zbytečné zabíjení zvířat naprosto odsuzuji, navíc pokud jde o březí samice s ověřeným původem. To soudného člověka snad ani nemůže napadnout,“ udivilo Korce.

Naštěstí se řešení nelíbilo veterinářce a ošetřovatelům, kteří se o oslice starali. Ze své vlastní iniciativy proto oslovili zoologické zahrady a soukromé chovatele. A všechny samice se podařilo zachránit. Do pomoci se zapojila i táborská zoo. Čtyři oslice koupila a mnoha dalším pomohla nalézt soukromé chovatele, kteří si je také koupili.

Oslice jsou zatím na deponovaném pracovišti táborské zoo, dvě už porodily zdravá mláďata. „Bohužel další dvě měly velmi komplikovaný porod právě kvůli tomu, že měly dva plody. Jednu jsme dokonce museli převézt na Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně, kde ji nakonec zachránili. Jejich mláďata se však narodila už mrtvá,“ upřesnil Korec.