V českobudějovické nemocnici na jaře zahájí stavbu pavilonu operačních sálů.

V českobudějovické nemocnici na jaře zahájí stavbu pavilonu operačních sálů. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Nemocnice na jihu Čech se postupně vracejí k odloženým operacím

  • 1
Pacienti, kteří čekají třeba na ultrazvukové vyšetření, operaci žlučníku nebo kolena v některé z nemocnic na jihu Čech, se naplánované péče brzy dočkají. Všechna lůžková zdravotnická zařízení v kraji se vracejí k běžnému režimu.

„Do konce dubna postupně obnoví všechny jihočeské nemocnice plánovaný provoz v rozsahu hospitalizací, operací, výkonů a vyšetření. Zároveň bude i nadále ve všech fungovat činnost odběrových a třídicích covid center,“ uvedl Michal Čarvaš z holdingu Jihočeské nemocnice a šéf prachatické nemocnice.

Ta největší v kraji, českobudějovická, začala od 20. dubna obnovovat plánovanou zdravotní péči, nejdříve lůžkovou, následně ambulantní. Do plného provozu má najet od května.

„Zároveň bude stále zajištěná dostatečná rezervní kapacita pro péči o pacienty s covidem-19, zejména pak volná kapacita intenzivní péče,“ upřesnila mluvčí nemocnice Iva Nováková.

Pacienty vyšetří i na covid-19

Pacienty, jejichž plánované hospitalizace, operace, výkony a vyšetření odložili, budou zdravotníci informovat o novém termínu telefonicky, SMS, e-mailem či písemně do konce dubna. Pokud pacient z budějovické nemocnice zprávu nedostane, má v květnu sám telefonicky kontaktovat dané oddělení.

V Táboře se od 20. dubna částečně otevřelo ortopedické oddělení a kapacita i pro další operační obory, jako je chirurgie, urologie, ORL a gynekologie.

„Stále funguje odběrové místo před nemocnicí a třídicí centrum pro všechny příchozí. V činnosti zůstává také respirační infekční ambulance. Nadále je v provozu samostatná lůžková stanice pro pacienty s podezřením na covid-19, a to včetně lůžek intenzivní péče. K tomu se znovu otevírá stanice infekčního oddělení,“ popsal ředitel táborské nemocnice Ivo Houška s tím, že další uvolnění předpokládá za několik týdnů podle vývoje situace.

Písecké zařízení již obnovilo provoz onkologické ambulance v jejích prostorách, třídění pacientů bude dál provádět ve svém ambulantním sektoru.

„O přesném způsobu návratu plánované péče budeme informovat pacienty na webových stránkách. S objednanými budeme komunikovat i telefonicky,“ sdělil šéf písecké nemocnice Jiří Holan s tím, že součástí přípravy každého pacienta na plánovanou operaci bude nyní i vyšetření na covid-19.

Ředitelé nemocnic upozorňují, že u pacientů s vysokým rizikem onemocnění covidem-19 může být, pokud to jejich zdravotní stav umožní, péče nadále individuálně odkládána. „Toto zůstane plně v gesci jednotlivých primariátů,“ potvrdil ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Rozběhnutí pozastavené zdravotní péče v nemocnicích na jihu Čech bude trvat dva týdny, do plného provozu se mají dostat od pondělí 4. května.