Žena našla v Píseckých horách 11 lidských lebek. | foto: Policie ČR

Jedna žena našla u Písku v lese lidské lebky, druhá kosti v opuštěné budově

  • 13
Mladá žena si šla v sobotu zasportovat do lesů v Píseckých horách. Když probíhala kolem mělké jámy, objevila celkem jedenáct lidských lebek. Některým část chyběla. O pár dní později našla jiná žena v opuštěné budově pytle s lidskými kostmi. Podrobnosti k nálezům poskytnou policistům zadané expertizy.

Běžkyně o nálezu v lokalitě Ptáčkovna nejdřív řekla svému známému, k policii se tak informace dostala s časovou prodlevou.

„Tyto informace by měli lidé oznamovat ihned policii,“ zdůraznila písecká policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

Na místo vyrazila v pondělí po oznámení výjezdová skupina kriminalistů i koroner. „Ten odhadl stáří ostatků v rozpětí 80 až 15 let od úmrtí. Jednalo se ale o prvotní odhad, který se ještě může změnit,“ popsala mluvčí.

Další okolnosti a podrobnosti k nálezu by měly policistům poskytnout zadané odborné posudky.

Ve středu 17. března přijali písečtí policisté další oznámení o nálezu lidských kosterních ostatků. Po zveřejnění případu nalezených lebek v lokalitě Ptáčkovna kontaktovala mladá žena městské strážníky s tím, že přibližně před týdnem viděla v opuštěné budově v katastru obce Semice pod Píseckými horami pytle s kostmi.

Strážníci případ předali policistům a na místo vyjížděli také kriminalisté, kriminalistický technik i koroner.

„V tomto případě jde o tři pytle, kde jsou především dlouhé lidské kosti dolních i horních končetin. Podle prvotních zjištění se zřejmě jedná o kosti více lidí pohřbených před několika desítkami let, které kdosi před delší dobou vyjmul ze země,“ naznačila Čuřínová Ingrišová a dodala, že kriminalisté okolnosti tohoto nálezu dále prošetřují.

Lidské ostatky našli policisté na Písecku i na začátku března, tentokrát v Orlické nádrži. Příbramští policisté tam pátrali po pohřešovaném muži, u kterého hrozilo, že mohl skočit ze Žďákovského mostu.

Policejní potápěči při akci nalezli pod mostem jiné tělo.

„Bylo ve vodě patrně delší dobu. Totožnost ještě nemáme zjištěnou. Také v tomto případě víc ukážou expertizy,“ dodala mluvčí Čuřínová Ingrišová s tím, že ani v jednom případě se zřejmě nejedná o trestný čin.

Červená značka ukazuje místo nálezu lebek, modrá místo nálezu kostí.

Červená značka ukazuje místo nálezu lebek, modrá místo nálezu kostí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,