Dřevěná socha apoštola ze 17. století se řadí mezi kulturní památky.

Dřevěná socha apoštola ze 17. století se řadí mezi kulturní památky. | foto: Policie ČR

Ukradená socha z Římova se našla po 30 letech, nabízelo ji starožitnictví

  • 4
Sochu apoštola sv. Bartoloměje, která v roce 1994 zmizela po vykradení římovských kaplí křížové cesty na Českobudějovicku, vypátrali policisté v Královéhradeckém kraji. Téměř třicet let po krádeži se objevila v nabídce internetového starožitnictví.

Na podzim loňského roku se na internetových stránkách jednoho obchodu se starožitnostmi nabízela za 29 tisíc korun k prodeji dřevěná socha. Ukázalo se, že jde o sochu apoštola sv. Bartoloměje, která byla ukradena v prosinci 1994 z kaple Poslední večeře Páně v Římově na Českobudějovicku.

„Našli jsme ji náhodou, když se objevila v internetovém prodeji. Zjišťovali jsme, jestli se někdo dopustil trestného činu legalizace výnosu z trestné činnosti, za což by pachateli hrozil až čtyřletý pobyt za mřížemi, peněžitý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci,“ sdělila mluvčí královéhradeckých policistů Iva Kormošová.

Jak uvedla, vyšetřovatelé pokus o legalizaci výnosu z trestné činnosti neboli praní špinavých peněz nezjistili. Případ byl proto odložen. „Policisté dohledali dva držitele, kteří u sebe měli dané dílo,“ přidala.

Nyní je apoštol zpět u svého původního majitele. „Socha se navrátila do Římova po Vánocích,“ potvrdil za Římskokatolickou farnost Římov Jakub Václav Zentner.

Socha apoštola sv. Bartoloměje je vedena v Ústředním seznamu kulturních památek ČR v souboru movitého vybavení pašijových kaplí. Podle znaleckého posudku pochází z druhé poloviny 17. století a má hodnotu několika desítek tisíc korun.