Juraj Thoma je nyní prvním náměstkem českobudějovického primátora.

Juraj Thoma je nyní prvním náměstkem českobudějovického primátora. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Nejvyšší žalobce neuspěl s dovoláním v případu exprimátora Thomy

  • 1
Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma je nevinen v případu smlouvy na počítačové vybavení. Nejvyšší státní zástupce podle České televize neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, kterým se snažil zvrátit osvobozující rozsudek pražského vrchního soudu z poloviny loňského března.

Thoma čelil obžalobě ze zneužití pravomoci. 

„Mohu potvrdit, že bylo rozhodnuto 27. března, následně 13. května jsme spis odesílali Krajskému soudu v Českých Budějovicích, aby účastníky řízení informoval. Nemáme ještě zpátky doručenky, nelze tedy říct, jak bylo rozhodnuto,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Juraj Thoma, který byl primátorem Českých Budějovic v letech 2006 až 2014, doufá a na základě vyjádření svých právníků věří, že toto rozhodnutí snad konečně bude definitivní tečkou za případem, který se vlekl mnoho let a zásadně naboural také Thomovu politickou kariéru.

„Opět se tím také ukázalo, že to byl absolutně vykonstruovaný případ, což jsem tvrdil od samého začátku,“ reagoval Thoma, který je nyní prvním náměstkem primátora.

Přesto, že ho Vrchní soud v Praze už loni na jaře osvobodil, dosud nemohl mít od celé kauzy klid.

„Když žijete s vědomím, že proti vám stále někdo jde a hrozí vám vězení a uhrazení mnoha milionů korun, nemůže být člověk v klidu,“ dodal.

Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu není opravný prostředek

Juraj Thoma podle obžaloby v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis nevýhodný dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení. Přitom si podle žalobce musel být vědom toho, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada města.

Nejvyšší státní zástupce v dovolání poukazoval na nedbalost, kterou měl Thoma svým postupem způsobit. Podle Nejvyššího soudu však bývalý primátor podepsal dodatek smlouvy na základě doporučení úředníků magistrátu, kteří jej označili za prodloužení končícího kontraktu.

„Z obsahu spisového materiálu jednoznačně vyplývá, že obviněný nutně musel vycházet z uvedené premisy,“ stojí v odůvodnění usnesení Nejvyššího soudu. Nejvyšší soud proto konstatoval, že skutek není trestným činem. Proti jeho rozhodnutí není opravný prostředek.

,