Do věže zámku Hluboká ukryli schránku, jsou v ní noviny i slivovice

  • 0
V den, kdy si lidé po celé republice připomínali sté výročí jejího vzniku, hleděl kastelán hlubockého zámku Martin Slaba spíše do budoucnosti. V zámecké věži v neděli do podlahy ukládal pamětní schránku. Truhla skrývá typické artefakty dnešní doby a propagační materiály spojené s budovou památky.

„Tento rok jsme opravovali podlahu zámecké věže. Rozhodli jsme se, že u té příležitosti vyrobíme měděnou schránku, do které vložíme předměty dokumentující současnost a také činnost památkového ústavu,“ vysvětluje kastelán Slaba.

Do schránky o velikosti větší krabice od bot se vešel například denní tisk, kalendáře, vstupenky nebo láhev slivovice. „Dali jsme do ní také zvukového průvodce, který je namluven i v angličtině a čínštině. Jenom k němu nedáváme baterky,“ říká s nadsázkou Slaba.

„Zámek Hluboká připomíná loď, která se svou devizou připlouvá z minulosti, důstojně proplouvá přítomností a neohroženě směřuje v roce 2018 do tohoto století,“ cituje část vzkazu budoucím generacím Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Dopis zde přirovnává zámek k lodi i kvůli historicky těsným vazbám pánů z Hluboké na rakouského admirála Wilhelma von Tegetthoffa. Jednu místnost v Hostinských pokojích dokonce zdobí kapitánský můstek z fregaty Schwarzenberg, který připomíná tuto osobnost rakouskouherského námořnictva.

Podle Pavelce je místo uložení logickou volbou.

„Věž je kromě jiného i nejvíce viditelné místo a celoročně na ní také vlaje česká vlajka,“ líčí Pavelec.

Podobné skrýše s pamětihodnostmi se v historických objektech nalézají poměrně často a to zejména při rekonstrukcích. Na Hluboké se našla už dříve podobná schránka z roku 1720 obsahující dopis dokumentující opravy věže po ničivé vichřici. Listina s podobnými informacemi je součástí odkazu i tentokrát.

„Nedávno jsme také našli jednu podobnou v kájovské kostelní věži a obsahovala historicky úžasné dokumenty,“ dodává Pavelec s tím, že na Hluboké by mohla klidně být i další taková kapsle. „Je to dost pravděpodobné, ale budeme si muset na její objevení počkat,“ přemýšlí.

Důležité však je, aby byla neprodyšně uzavřená. V minulosti se to podle Slaby podařilo na výbornou.

„Originál barokního rukopisu je nyní uložen v archivech. Z jeho přepisu jsme se dozvěděli veškeré podrobnosti o opravě věži včetně cen tehdejších řemeslnických prací,“ shrnuje obsah dopisu z roku 1720.

K cimbuří zámecké věže vede dohromady 245 schodů a za dobrého počasí se nabízí krásný výhled na široké okolí. To ale během včerejšího zamračeného počasí nehrozilo. Z hlubockého centra však bylo slyšet hymnu v podání dětského sboru.

„Tohle ale nemáme domluvené, aby to nevyznělo až moc kýčovitě,“ žertuje Pavelec.