Manželé vytvořili kouzelný svět, nechybí v něm víly ani Karel Gott

  11:50
Jako maminka dvou dětí si Veronika Vrábková uvědomila, že sice v lázeňské Bechyni na Táborsku je několik muzeí a galerií, chybí tam však expozice pro ty nejmenší. Proto začala tvořit Skřítkov – expozici ručně vyráběných postaviček. Pro návštěvníky ho otevřela 6. dubna.

V jedné části místnosti skřítci dovádějí v pohádkovém lese. O kus dál zoubková víla přepočítává své úlovky. V podzemí pak pilní mužíčci kutají zlato. To jsou jen některé z exponátů fantazijního světa bechyňské autorky Veroniky Vrábkové.

„Většinu jsem vyráběla sama, ale pomáhala mi i moje mamka a manžel. Už když jsme se do tohoto domu před sedmi lety stěhovali, tak mě napadlo, že bych mohla něco podobného vytvořit. Tehdy jsme toho ale měli s manželem hodně. Mladší dcera byla ještě miminko a měla jsem na starost také prarodiče. Tak to bylo takové hektické. Navíc jsme přízemí pronajímali. Když nám loni na podzim odešla nájemnice, tak jsme se do toho mohli pustit,“ vypráví 36letá Vrábková.

Při tvoření skřítků a příběhů vychází ze své fantazie a také ze svých dětských vzpomínek. Například ve sklepě se nacházejí malí mužíčci pidimajzlíci. „K nim se váže jedna historka z mého dětství. Vymyslel je můj děda z Jablonce, který měl velkou fantazii. S babičkou nás nenápadně štípali do zadku a říkali, že to byli pidimajzlíci, kteří bydlí ve sklepě. Pak jsme rozvíjeli různé teorie o jejich životě,“ usmívá se Vrábková.

Nyní u nich ve sklepě skutečně teče potůček a ve skalách tito skřítci kutají zlato. „Skály jsou poskládané z kamenů. Do jejich navážení jsme se pustili zrovna v době, kdy začaly zdražovat energie a všichni do zásoby kupovali uhlí. Jen my házeli do sklepa balvany. No, nejen sousedi si museli myslet, že jsme se zbláznili. Až se sem přijdou podívat, tak snad pochopí, že jsme se zbláznili jen trochu,“ směje se Vrábková. Zajímavý je také domeček vyrobený ze starých šuplíků.

Vlasy na postavičkách jsou pravé

Nejvíce času však zabrala výroba pohádkového lesa, který se nachází v přízemí domu. Na tom pracovala výtvarnice spolu s manželem jako první. „Oba chodíme do práce, tak jsme to dělali po večerech. Je to lesní expozice, kde jsou skřítci a lesní víly. Na malbě jsou zvířátka a krajina, která je pro nás v Čechách typická,“ ukazuje autorka, která vystudovala místní keramickou školu. Nyní se však živí jako kadeřnice. A to je vidět i na skřítcích.

V expozici se nachází přibližně padesát postaviček. Na jejich výrobu používala speciální odlehčenou hmotu, kterou barvila akrylovými barvami. Zajímavostí jsou pak samotné vlasy.

„Téměř všechny postavy je mají z pravých vlasů. Něco je od mých dětí, něco od kamarádek či zbytky z příčesků klientek. Díky tomu se jim vlásky nezacuchají a budou pořád hezké,“ vysvětluje.

Nechybí retro koutek

A při prohlídce se nebudou nudit ani dospělí. Ty potěší část nazvaná Domácnost. „Všechno, co tu máme, je buď od mojí mamky, nebo od prarodičů a tchyně. Je tu spousta věcí, na které si určitě lidé vzpomenou z dětství. Třeba starý řidičský průkaz, dědova žákovská knížka, starý tuzexový papír a mnoho dalšího. Zajímavý je třeba i vánoční stromeček. Je to jeden z prvních umělých stromečků a je z obarveného husího peří,“ přibližuje.

Jednotlivé postavičky začala výtvarnice vyrábět loni v srpnu. Za sebou má stovky hodin práce. Nejnáročnější byly slavné osobnosti. K vidění jsou tak kromě pohádkových postaviček i takové legendy, jako je Karel Gott nebo Freddie Mercury. U nich jsou i krátké úryvky z jejich nejznámějších písní. Tuto část plánuje navíc Vrábková ještě rozšířit.

„Známých lidí a bytostí je u nás ale víc. Možná si pamatujete na seriál Pět dětí a skřítek. Vyvrtal se z písku a plnil dětem přání, která ale vždy večer přestala fungovat. Podle knížky od Edith Nesbit jsem právě tohoto skřítka vyrobila a zařadila do expozice,“ láká.

Poprvé se bechyňský Skřítkov na adrese Dlouhá 52 nedaleko náměstí T. G. Masaryka otevřel 6. dubna. Do konce měsíce pak bude otevřený jen o víkendech. Od května už každý den od 9:30 do 17:30 hodin.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Orty chtějí upravit tak, aby bývalým kaolinovým dolem projeli i vozíčkáři

26. dubna 2024  13:16

Jihočeský kraj pracuje na zpřístupnění podzemních chodeb blízko Českých Budějovic, kde se těžil...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...