Zoufalý půdorys přinutil majitele obtočit koupelnu kolem schodiště

  1:00aktualizováno  1:00
Složitý půdorys, spousta nepravidelností a "hluchých" zákoutí, to byly hlavní nedostatky rodinného domu nedaleko Brna. Ačkoliv byl postavený teprve na konci devadesátých let minulého století, byly nutné úpravy a především nábytek na míru.

Střední část koupelny s umyvadly a hnědým obkladem | foto: Kyzlink architects & interior

Rodina se dvěma dcerami (12 a 14 let) si dům vybrala kvůli pěknému okolí, samotný dům se však rozhodla uvnitř podstatně změnit, ovšem bez zásadních stavebních úprav.

Ateliér Kyzlink, na který se majitelé obrátili, proto rozdělil rekonstrukci na dvě etapy, aby mohla rodina v domě bydlet i během prací, byť někdy ve stísněných podmínkách.

Obývací části dominuje barevně výraná sedací souprava

Dvoupodlažní dům, jehož středem vede točité schodiště, se měnil postupně. Jako první přišlo na řadu přízemí, v druhé etapě se řešilo první patro se zkosenými stropy.

Přízemí s červenými solitéry

V první etapě vznikal nový interiér společenského prostoru v přízemí. Tvoří jej obývací část, jídelna, kuchyně i otevřené schodiště do patra. Protože prostor byl hodně roztříštěný, snažili se jej architekti zjednodušit a "strhnout" pozornost na zajímavé solitéry ve výrazné červené barvě.

Nepravidelný půdorys se zařizoval jen velmi obtížně

Pohovka, televizní stěna či červená kulatá knihovnička a stolek vystupují výrazně do popředí stejně tak jako samostatně stojící bílý minibar. Tyto návrhy se realizovaly, zatím se čeká na rekonstrukci kuchyně, tu majitelé zatím odložili. Jinak se rekonstrukce přízemí obešla bez výraznějších stavebních úprav.

Nástěnný panel za televizí je ve vysokém lesku. Za ním se skryly všechny nutné (ale nevzhledné) kabely. Komoda opticky odděluje obývací část od jídelního koutu.

Jídelní stůl pro šest osob

Jídelní stůl pro šest osob

Solitéry ve výrazné barvě odpoutávají pozornost od nepříliš vhodné dispozice

Solitéry ve výrazné barvě odpoutávají pozornost od nepříliš vhodné dispozice

Velký a robustní dřevěný stůl pro šest osob doplňuje minibar u stěny. Byl velkým přáním majitele, který ví o víně opravdu hodně. A má je rád. Minibar tak obsahuje malou vestavěnou vinotéku a místo pro uložení sklenic i další potřeby pro milovníky vína.

Rekonstrukce prvního patra

Po dvou letech po dokončení první etapy si majitelé nechali navrhnout novou podobu prvního patra. Tady už došlo ke změnám v dispozici, a tedy i ke stavebním úpravám. Akce tak byla mnohem složitější jak pro architekta, tak pro obyvatele domu, kteří zde museli bydlet.

Ložnice rodičů

Z původní ložnice se stal druhý dětský pokoj, z původního dětského pokoje zase ložnice a tolik potřebná samostatná šatna. Nejsložitější byla úprava koupelny rodičů, protože doslova obtéká kruhové schodiště. Má velice členitý půdorys a navíc ještě šikminy.

Komoda v ložnici rodičů

Komoda v ložnici rodičů

Ložnici rodičů "zatepluje" výmalba v červenohnědém tónu

Ložnici rodičů "zatepluje" výmalba v červenohnědém tónu

Zase ty šikminy

Původně měly dcery společný dětský pokoj, nyní si již mohou užívat komfortu soukromí. Místnosti starší dcery dominuje fialová barva, mladší dala přednost růžové. Rodiče si přáli, aby pokoje probouzely v dětech fantazii, byly veselé a netradiční.

Hlavní roli zde proto sehrál materiál polyrey, který umožnil architektům zrealizovat jejich hodně kreativní nápady. Skříňky z bezpečnostních i estetických důvodů nemají úchytky, otevírají se pouhým dotykem.

Pokoj starší dcery ve fialové a zelenkavé barvě

Ložnice rodičů s komfortními postelemi doplňuje televizní stěna a toaletní stolek, vše v decentních barvách v kombinaci hnědých odstínů s bílou barvou.

Složitý půdorys koupelny rodičů vedl k rozdělení koupelny do tří zón. První, vstupní část, vede kolem kulaté vestavěné skříně, která kopíruje křivku stěny schodiště a poskytuje úložné prostory. Druhá, prostorná zóna s umyvadly a zrcadly nabízí dostatek místa pro hygienu.

Materiál polyrei umožnil v dětských pokojích zajímavé tvarování nábytku

Ve třetí zóně, skryté za rohem, je umístěn sprchový kout a WC s bidetem. Prostor sjednocuje obklad a dlažba v odstínech hnědé, také deskové radiátory "maskuje" barva ve stejném odstínu hnědé. Snahou bylo totiž složitý prostor co nejvíce uklidnit a zjednodušit.

Třetí zóna se sprchovým koutem, WC a bidetemVstupní část koupelnyStřední část koupelny s umyvadly

Koupelna obtáčí schodiště, tvoří ji tři zóny

Návrh

Architektonický návrh, projekt a realizace: Kyzlink architects interior

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Další z rubriky

Chalupa na horách dostala novou podobu, cenné stavební prvky zůstaly

Velká světnice v přízemí slouží k odpočinku, stolování, vaření i dalším...

Zrekonstruovat starou chalupu v podhůří pro rekreační bydlení je už řadu let velmi častým a atraktivním řešením. Jen...

Ze starého domu vytvořil mladý pár moderní bydlení se spoustou světla

Zvenčí nepoznáte, že jde o rekonstrukci staršího rodinného domku.

Mladý pár z Košic se rozhodl zrekonstruovat starý dům v městské části Džungľa. Výsledek jejich práce ukazuje, že je...

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Najdete na iDNES.cz