To je nejhezčí kuchyně, jakou jsem kdy viděla, jásala majitelka

  1:00aktualizováno  1:00
Kuchyně pořízená před čtyřiceti lety sice funguje, ale nenadchne. Spíš naopak. I proto se její majitelé obrátili o pomoc na designéry. Rádi by si dopřáli moderní spotřebiče i design.

Kuchyně v rodinném domku nedaleko Brna se ani přes evidentně úzkostlivou péči hospodyně za léta provozu šrámům vyhnout nemohla. Dvířka vypadávala z pantů, hrany byly odlepené nebo poškozené.

A zdaleka nešlo jen o nábytek, za hodně nevyhovující označili architekti David Machač a Jan Ranný i samotnou dispozici místnosti. Další problém představovaly oboje dveře. První umístěné na nevhodném místě, druhé (koženkové skládací) už zase morálně patří do historie.

Zda a jak se designéři se svým úkolem vyrovnali, ukáže televizní show Jak se staví sen (Prima 24. září v 18:00).

Původní kuchyně

Původní kuchyně

Jak se bydlí na Moravě

Manželé jsou spolu 39 let, v rodinném domku pobývají už čtvrt století ještě se svými rodiči, kteří mají k dispozici přízemí. Byť se partneři už také blíží důchodovému věku a mají dvě dcery a čtyři vnoučata, docela rádi by si dopřáli moderní barvy, spotřebiče i materiály.

Nepřáli si však spojit obývací pokoj s kuchyní. Kvůli nedostatku místa museli pro pohodlný přechod mezi oběma místnostmi používat místo klasických dveří shrnovací koženkové.

Právě ty byly trnem v oku designérům, a proto je nahradili posuvnými dveřmi do pouzdra, druhé dveře pak posunuli do rohu, aby získali prostor pro kompaktní kuchyňskou linku ve tvaru písmene U.

Do obýváku vedly skládací dveře.

Do obýváku vedly skládací dveře.

David Machač a Jan Ranný vyměnili korkovou podlahu, která nebyla příliš rovná a nesla také stopy delšího používání. Plovoucí podlaha v šedém odstínu by měla více odpovídat "technickému" pojetí nové kuchyně.

Autoři proměny zvolili na kuchyňskou linku vínovou fólii v lesklém provedení, kterou doplnili bílou a barvou wengé. Vestavná myčka, chladnička i indukční varná deska pak představují standard moderní kuchyně.

Barva linky se mění podle osvětlení.

Barva linky se mění podle osvětlení.

Náklady

Stavební a ostatní práce     86 544 Kč
Kuchyňská linka                  57 954 Kč
Spotřebiče                          92 940 Kč
Nábytek a vybavení            42 495 Kč
Doplňky a osvětlení            31 655 Kč

Celkem                  311 590 Kč                      

Za jídelním stolem autoři proměny použili na stěnu velkoformátové obklady a také obkladovou mozaiku z technického kamene. Ten je i na pracovní desce.

Tvrdost má téměř shodnou jako žula, na rozdíl od ní však technický kámen není nasákavý.

Na stěnu vedle televize použili designéři mozaiku z technického kamene.

Na stěnu vedle televize použili designéři mozaiku z technického kamene.

Radost manželů, jejich maminky, ale i dcer z nové kuchyně byla tentokrát nelíčená. "Nádhera, co mám říkat," hodnotil manžel. Jeho dcera mamince skoro záviděla: "Tady chci bydlet, to je snová kuchyně, úžasná!" Designéři mohou být tentokrát s reakcemi majitelů spokojeni.

Autor:

Nejčtenější

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Malý loft zaplnil industriální styl, který zjemnily prvky etna

Kovové schodiště, vyrobené na míru, vede do otevřené ložnice na galerii....

Pojďme se podívat do jednoho brněnského loftového bytu. Designérka Pavlína Lipková v něm zajímavě zkombinovala...

Byt na Barrandově má krásný výhled, bělenou podlahu a stěrky na stěnách

Byt s výhledem na Vltavu a s velkou zahradou ve svahu na Barrandovské skále si...

Byt s krásným výhledem na Prahu a s velkou zahradou ve svahu na Barrandovské skále si majitelé přáli zařídit v městském...

Najdete na iDNES.cz