Jsem z toho v šoku, jen hlesl majitel kuchyně po zásahu designérů

  1:00aktualizováno  1:00
Zvenčí domeček jako ze škatulky, uvnitř kuchyně jako z filmu pro pamětníky. Navíc hodně použitá, malá a neodpovídající požadavkům čtyřčlenné rodiny. Jenže té peníze po rekonstrukci domu došly, pomoci proto měli designéři.

Fotogalerie

Domek v Praze 4 sice prošel totální rekonstrukcí, ale jen pokud jde o stavbu. Vnitřní zařízení se měnilo pouze minimálně, rekonstrukce se zastavila hlavně v kuchyni, přes níž se přitom prochází do druhého podlaží domu, a tvoří tedy první dojem z celého domu.

Ladislav Rendl a Miroslav Hujer (jeho televizní premiéra!), designéři televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 15. října v 18:00), se proto rozhodli pro radikální proměnu.

Vedle nového zařízení to znamenalo posunout a vyměnit klasické dveře za posuvné (aby se získal prostor pro větší kuchyňskou linku ve tvaru písmene U i denní osvětlení), ale také upravit schodiště, aby odpovídalo nové koncepci.

Původní kuchyně

Původní kuchyně

Kuchyně sloužila i jako obývací pokoj.

Kuchyně sloužila i jako obývací pokoj.

V původní kuchyni byl lustr, jedna stropnice a stojací lampa u sedací soupravy. Jenže s tím se žádné zázraky dělat nedaly. Proto designéři použili sádrokartonový podhled, do nějž zapustili světla v kuchyňské části. Zvolili barevně výrazný lustr, který oživil interiér navržený pouze v přírodních barvách.

Další světlo přidala ostrůvková digestoř, osvětlení pracovní plochy i prosklená horní kuchyňská skříňka. Díky nim lze měnit atmosféru podle nálady i potřeby. Nad schodištěm však bylo nutné sádrokartonový podhled upravit, aby nevadila snížená výška.

Na podlahu použili autoři proměny vinyl, který je hodně odolný. Oboje klasické dveře nahradily posuvné na stěnu ze zdvojeného lamina. Jsou sice těžší, ale díky kvalitnímu kování se snadno posouvají a jejich instalace byla záležitostí pouze pár hodin.

Horní prosklená skříňka působí trochu osamoceně.

Horní prosklená skříňka působí trochu osamoceně.

V nové kuchyni je všechno pěkně po ruce.

V nové kuchyni je všechno pěkně po ruce.

Jídelní část tvoří místo staré čalouněné soupravy a stolku s keramickými dlaždicemi klasický kulatý jídelní kulatý stůl a čtyři pohodlné židle Merano, v současné době patrně nejžádanější česká židle.

Poté, kdy za ni letos na jaře značka TON získala nejžádanější ocenění za design, a to Red Dot Design Award, ji v Bystřici pod Hostýnem nestačí pomalu vyrábět. A nejde jen o prestižní cenu. Židle od Alexandra Guflera, mladého italského návrháře žijícího v Rakousku, je totiž velmi pohodlná, což si ověřili i návštěvníci letošního Designbloku v pražském superstudiu Futurama.

K jídelnímu stolu zvolili designéři židle Merano od firmy TON.

K jídelnímu stolu zvolili designéři židle Merano od firmy TON.

Náklady

Stavební a ostatní práce    118 600 Kč
Kuchyňská linka                   33 823 Kč
Spotřebiče                           88 852 Kč
Podlaha                               32 670 Kč
Vybavení a dekorace          14 250 Kč

Celkem                              288 195 Kč

Designéři tvrdí, že jejich hlavním cílem bylo nastolení klidu a harmonie. Kvůli optickému zvětšení prostoru odstranili také zábradlí na schodišti.

Obě děti jsou už dostatečně velké, aby se s takovým řešením dokázaly vyrovnat, a rodiče zase tak mladí, že nepotřebují oporu. To je alespoň názor designérů.

Kulatý jídelní stůl ladí tvarem jak s lustrem, tak s oblými židlemi Merano.

Kulatý jídelní stůl ladí tvarem jak s lustrem, tak s oblými židlemi Merano.

Rodině se každopádně zavděčili. "Hrozně se mi to líbí, došla mi slova, úžasný, jsem v šoku!" Tak hodnotili členové rodiny výsledek proměny. "Kdykoliv máte u mě koláč," zakončila díky ta, která bude kuchyně užívat především, tedy maminka Katka.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Další z rubriky

Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice...

Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit ...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Najdete na iDNES.cz