Z bývalého chléva máme perfektní bydlení. Architekt odvedl dobrou práci

  1:00aktualizováno  1:00
„Mohli jsme stavět na zelené louce, ale nakonec jsme se s pomocí architekta Jana Růžičky rozhodli, že se usadíme na 200 let starém statku u Plzně. Budovu chlévů jsme změnili na skvělý rodinný dům,“ vysvětluje majitel.

Statek ve Vochově obývá rodina už přes 200 let | foto: Atelier KUBUS

Mladí manželé oslovili architekta Jana Růžičku z pražského architektonického ateliéru Kubus, který je členem Centra pasivního domu. Nejdůležitějším požadavkem manželů bylo oddělit bydlení od stávající části, které obývají rodiče a prarodiče.

Architekt zpracoval studii a celkový koncept stavby v pasivním standardu. Návrh splňoval veškeré požadavky rodiny, takže rekonstrukci nic nebránilo.

Fotogalerie

„O problematice pasivních domů jsme si něco přečetli, tento koncept se nám líbí a dává nám smysl. Smysluplné je jednak snížení finančních nákladů na provoz a také kvalita vzduchu uvnitř domu zajištěná mechanickým větráním. Také se snažíme být ohleduplní k životnímu prostředí, i to byl důležitý aspekt. Na základě diskusí s architektem jsme pak řešili i další věci týkající se celkové kvality stavby, zejména problematiku letního přehřívání, výběr výplní otvorů i samotný materiál a konstrukci stavby,“ popisuje majitel.

Architekt Jan Růžička navrhl citlivou rekonstrukci. Během proměny se podařilo zachovat původní ráz domu. Největší změnou prošel dům směrem k horní části svažitého pozemku. Tam získal moderní ráz.

Může se hodit

Living Doubravčice

Living - dřevostavby s pozemkem na klíč v mnoha lokalitách.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Architekt přišel s myšlenkou rozšířit užitnou plochu formou arkýřů. Ty jsou ve štítových stěnách, celá podélná stěna směrem do horní zahrady je také překonzolována. Tyto prvky tvoří moderní architektonický výraz domu. Arkýř s jídelním stolem navíc nabízí úchvatný výhled do krajiny.

Stále ještě není vše do detailu dokončené. Hrubá stavba byla hotová za šest měsíců, pak ale přišly na řadu technologie a interiéry. „Průběh prací jsme si částečně koordinovali sami. Chtěli jsme mít například svoje instalatéry, sádrokartonáře. Rozvody elektro, zejména slaboproud a rozvody pro chytrou domácnost dělal manžel, který si také koncept chytré domácnosti sám navrhl,“ popisuje průběh stavby majitelka.

„Kvůli tomu se stavba protáhla, ale s tím jsme počítali. Nutné také bylo počítat s bouracími pracemi na začátku, neboť původní krov a štítové stěny byly zbourány, a také se sanačními pracemi. To zabralo zhruba čtyři měsíce. Celkově tedy stavba trvala asi 1,5 roku,“ přiznává majitelka domu.

Čtyřčlenné rodině dům dispozičně naprosto vyhovuje. Původně sice počítali s tím, že budou mít dvě patra, ale nakonec jsou všechny obytné místnosti nebo jejich hlavní části na jednom podlaží. Je to velmi pohodlné a bezbariérové řešení.

„Museli jsme ale slevit z našeho původního požadavku na velké množství šaten, které jsme ve svém domově vždy chtěli mít. Při návrhu dispozic jsme bojovali s omezenou plochou danou původní půdorysnou stopou budovy. Nevešel se plnohodnotný pokoj pro hosty, ale když přijede návštěva, místo na spaní má vyhrazené,“ vysvětluje majitelka.

Původní krov a štítové stěny majitelé zbourali.

Původní krov a štítové stěny majitelé zbourali.

Z hlediska principu pasivního domu se největší kompromisy týkaly umístění technologie. Obytná část domu stojí nad původními chlévy a je řešena jako podkroví se zvýšenou nadezdívkou.

„S ohledem na omezenou půdorysnou plochu jsme museli technologii umístit do nevytápěných chlévů. To znamenalo jednak komplikaci z hlediska rozvodů a také bylo nutno řešit zateplení technické místnosti, tepelné mosty atd. Toto řešení sice není z hlediska principů pasivního domu optimální, ale u rekonstrukce prostě takovéto kompromisy je třeba dělat. Důležité je najít vhodné technické řešení,“ uzavírá Jaroslav a dodává, že dům rodině kompletně vyhovuje, a přestože je ve svahu, je bezbariérový a na zahradu se dá vyjít ze všech pokojů.

Topení díky dobrým izolacím není drahé. Co nevyhřeje slunce, to zvládnou krbová kamna - interiérový kotel s výměníkem. Za sezonu rodina spálí dřevo za tři tisíce korun.

Autor:

Nejčtenější

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Další z rubriky

Malý loft zaplnil industriální styl, který zjemnily prvky etna

Kovové schodiště, vyrobené na míru, vede do otevřené ložnice na galerii....

Pojďme se podívat do jednoho brněnského loftového bytu. Designérka Pavlína Lipková v něm zajímavě zkombinovala...

Pojďte dál. Navštivte chrám, kde se před 77 lety ukrývali parašutisté

Národní památník obětí heydrichiády zdůrazňuje morální aspekt hrdinského a...

Pravoslavný chrám svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici zná jako úkryt parašutistů asi každý. Méně lidí už ví, že...

Jednoduchý dům pro pětičlennou rodinu byl skvělou volbou. Zjistěte proč

Šikovně řešenou terasou se povedlo opticky zakrýt stávající studnu, která...

Iva a Jaroslav si postavili dobře řešený rodinný dům, který na sebe nestrhává pozornost. Odpovídá přesně jejich...

Najdete na iDNES.cz