Byt promyšlený do posledního detailu. Terasa se zde mění na zahradu

  1:00aktualizováno  1:00
Občas je všechno jinak. V tomto případě hledali manželé byt v centru Prahy, ale nakonec si pořídili bydlení na jejím okraji. Byt 3+kk s terasou si však říkal o úpravy. Architekt a designér Jiří Pelcl navrhl nejen interiér bytu, ale skvěle vyřešil i terasu s plochou 71 metrů čtverečních.

Dřevěná prkenná podlaha dodává interiéru příjemný pocit tepla a útulnosti. | foto: Jaroslav Kvíz

Ačkoliv manželé milují kulturu, nakonec se rozhodli dát přednost před centrem Prahy novostavbě na okraji města. „Cenové požadavky developerů byly neúnosné,“ vysvětluje Martin.

Byt s dispozicí 3+kk, na který je upozornil známý, byl rozměrově přijatelný (77 m2), v domě je i garážové stání. Navíc k bytu patří velká terasa, rozměrově téměř shodná s velikostí interiéru (71 m2). Působila však spíš jako opuštěný dvůr, prostě velký obdélník s nudnými šedými dlaždicemi.

„Původní dispozice měla i několik podstatných chyb: neúměrně velkou předsíň, chybějící úložné prostory, nebyla zde šatna, komora ani spíž. Zbytečné bylo i  zdvojené WC, které neodpovídá rozloze bytu. A také terasa bez jakéhokoliv zázemí,“ vypočítává Jiří Pelcl hlavní nedostatky projektu, který si manželé pořídili po dokončení stavby, tedy bez možnosti využít klientských změn.

Hlavní obývací prostor oddělují od předsíně posuvné velkoformátové dveře, které...

Hlavní obývací prostor oddělují od předsíně posuvné velkoformátové dveře, které se zasouvají za novou vestavěnou knihovnu.

„O návrhu jsme se dlouho bavili, ale nakonec jsme vybrali první, který Jirka načrtl. Přišel i s dalšími variantami, ale první byl prostě nejlepší,“ konstatuje Martin.

Nenásilná proměna

Aniž by byly nutné výrazné stavební úpravy (a tedy výdaje), podařilo se architektu Pelclovi výrazně upravit vzhled i funkčnost  jednotlivých místností. Vedle hlavního obývacího prostoru spojeného s kuchyní mají majitelé k dispozici ještě ložnici a pracovnu. Je to ideální kombinace pro pár s dospělými potomky, kteří již bydlí ve vlastním.

Fotogalerie

Jiří Pelcl především propojil hlavní obývací prostor s předsíní posuvnými velkoformátovými dveřmi až ke stropu. Ty se zasouvají za nově zřízenou vestavěnou knihovnu.  Většinou však zůstávají otevřené, interiér díky tomu působí větším dojmem.

Tomu napomáhá i sjednocení podlahy v celém bytě. Vyjma koupelny a komory pokrývají podlahu dubová prkna doplněná nízkými dřevěnými lištami. Vyměnily se i dveře, bílé působí v interiéru mnohem lépe.

V předsíni se částečně oddělila část pro průchozí šatnu před koupelnou, vstupní část předsíně nabízí elegantní prostor se zrcadlem a malou zavěšenou sestavou skříněk a zrcadla. Použití soklu by u nábytku působilo zbytečně těžce, navíc úklid je snadnější.

Ze samostatného WC vznikla praktická komora, kam se odkládají všechny objemnější předměty od schůdků přes žehlicí prkno až po vysavač. Nebo doma naložené okurky.

Velkoformátové dveře se zasouvají za nově zřízenou vestavěnou knihovnu.
Velkoformátové dveře se zasouvají za nově zřízenou vestavěnou knihovnu.

Velkoformátové dveře se zasouvají za nově zřízenou vestavěnou knihovnu.

Kuchyně, kde se vaří

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje dřevěný dubový jídelní stůl pro šest osob, doplněný ještě o přídavný stůl ve shodném provedení. Není tak problém s odkládacím prostorem při stolování nebo při příchodu více hostů.

Praktická kuchyňská linka je ve tvaru L, obklad ze skla lacobel mezi kuchyňskými skříňkami usnadňuje úklid. Linku doplnil malý ostrůvek rozšiřující pracovní plochu, na straně obrácené ke stolu skvěle supluje bar, kde si mohou hosté vybrat podle své chuti.

Kuchyňskou linku, stůl i atypický příborník navrhl designér Jiří Pelcl na míru. Nezapomněl na drobné detaily, které dodávají nábytku punc originálu a zároveň zvyšují jeho funkčnost: třeba kovové „zábrany“ u baru nebo otevřený odkladní prostor u příborníku, který tak připomíná řešení starých kuchyňských kredencí. LED pásek osvětluje horní prosklenou část příborníku a vytváří příjemné intimní osvětlení.

„Manželka ráda vaří, často k nám chodí známí, takže kuchyň je hodně využívaná. Všechno má hned u ruky,“ chválí řešení Martin.

Původní radiátor byl klasický, umístěný v místě dnešního moderního příborníku....

Původní radiátor byl klasický, umístěný v místě dnešního moderního příborníku. Nahradil jej jednoduchý „stěnový“ ve stříbřitém provedení.

Na míru byla navržena také knihovna, u níž designér Pelcl vytvořil různě vysoké police, protože věděl, že majitelé mají řadu publikací v netradičních formátech.

Terasa jako zahrada

Původní terasa s šedými dlaždicemi působila hodně neútulně. Na část terasy proto Jiří Pelcl navrhl roštovou palubovou podlahu a přibližně v polovině ji rozdělil dřevěným přístřeškem s posuvnými dveřmi pro uskladnění zahradnických potřeb.

Sklad se zahradnickými potřebami se skrývá za posuvnými dveřmi.

Sklad se zahradnickými potřebami se skrývá za posuvnými dveřmi..

Střechu přístřešku nechal prodloužit tak, aby fungovala jako zastřešení venkovního posezení. To je tak chráněno ze dvou stran proti větru, lze tu odpočívat i v méně teplých dnech a dokonce i při dešti.

Terasu po obvodu lemují velké dřevěné kontejnery a spousta květináčů. Postupně obrůstají popínavkami i dřevěné rastry na fasádě a daří se tu i rajčatům a bylinkám. To oceňuje hlavně  majitelka, která ráda vaří i pro hosty.

Přístřešek a další dřevěné doplňky na terasu vyrobil podle návrhu Jiřího Pelcla šikovný truhlář. Truhlíky utěšeně přibývají a původně „studená“ terasa se postupně mění v příjemné místo nahrazující majitelům i zahradu.

Na velkou terasu navrhl Jiří Pelcl přístřešek pro posezení a také sklad se...

Na velkou terasu navrhl Jiří Pelcl přístřešek pro posezení a také sklad se zahradnickými potřebami.

Jiří Pelcl

Vystudoval architekturu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (VŠUP) a design nábytku na Royal College of Art v Londýně. Na VŠUP vede ateliér architektury a designu, v letech 2002 až 2005 zde působil jako rektor. V roce 2007 se stal Designérem roku. Věnuje se návrhům veřejných a soukromých interiérů, architektuře, designu nábytku, skla a porcelánu. Interiér bytu v článku navrhl v roce 2010. Chtěli byste také navrhnout dům nebo byt od Jiřího Pelcla nebo jiného renomovaného architekta, s nímž naše redakce spolupracuje? Registrujte se ve formuláři zde:


Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Nejkrásnější domy roku 2019: čtenáři se s odborníky výrazně shodli

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se...

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se uskutečnila už po čtyřiadvacáté, stal rodinný dům...

Další z rubriky

Stěžujete si na své bydlení? Podívejte se, jak žijí lidé v Číně

Hongkong patří mezi nejhustěji osídlené oblasti světa. Na ploše 1 104 kilometrů...

Pokud si stěžujete na to, že bydlíte hned u silnice, případně vám vadí hluk či zápach od sousedů, tak se dobře...

Za pět měsíců bylo hotovo. Nová roubenka je pro manžele splněným snem

Volný prostor a uprostřed stojí roubenka. Tak si to majitelé přáli.

Když se Zuzana a Otto rozhodli stavět, přáli si, aby se mohli stěhovat velmi brzy. To v případě domu z masivního dřeva...

Žižkovský byt v sobě spojil skandinávský design a moravskou preciznost

Celému hlavnímu obytnému prostoru dominuje dubový jídelní stůl pro šest osob,...

Majitelka bytu strávila část života ve Švédsku, kořeny její rodiny jsou však na jižní Moravě. Toto spojení dalo...

Najdete na iDNES.cz