Byt po rekonstrukci funguje jako domek s terasou. Má i vlastní kino

  1:00aktualizováno  1:00
"Architekti sobě". Přesně do této kategorie patří byt Petera Jurkoviče. V bratislavském přízemí navrhl pohodlný byt pro vlastní čtyřčlennou rodinu. Vsadil na překližku, světlé dřevo, bílou barvu a litou stěrku, celek okořenilo pár designových prvků.

Největší radost mají majitelé z nové obytné místnosti s integrovanou kuchyní a z okna s projekčním plátnem. | foto: Ing. arch. Peter Jurkovič

Poměrně rozlehlý byt najdete v přízemí terasového domu z roku 1991 postaveného z dutých cihel. Stropy jsou keramické, kvalita odpovídá době: z hlediska materiálů a provedení žádná velká výhra, ale jako základna pro další úpravy zlaté zázemí.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Orientace obytných místností k jihozápadu zajišťuje dostatek denního světla, přiléhající předzahrádka je také vítaná. Rekonstrukci v roce 2011 "zapříčinila" hlavně potřeba samostatného pokoje pro každé z dětí, dcerka tou dobou nastoupila do první třídy a měla už jiné povinnosti a denní program než o tři roky mladší chlapec.

Rodina se na půl roku přestěhovala do domu k prarodičům a stavební práce mohly začít. Dětské pokoje spolu nyní sousedí, pokoj pro holčičku vznikl z bývalé rodičovské ložnice. Rodiče se přestěhovali na místo původní jídelny, a získali i novou prostornou šatnu a vlastní koupelnu na místě dřívější kuchyně.

Upozornění: text byl redakčně zkrácený.

Místo setkávání

Prvotní dispozice počítala s centrální halou, kterou rodiče využívali jako velkou pracovnu. Po vybourání příček se tato místnost rychle stala centrem veškerého rodinného dění a společenského života.

Funguje nad očekávání výborně, majitelé z ní mají jako z výsledku rekonstrukce největší radost. Vzniklo zde nově velké okno s prostorným parapetem. Po stažení plátna je okno využíváno při filmových večerech jako projekční plocha. A i když tomu fotografie ještě nenasvědčují, z domácnosti zmizela televize, což rodina kvitovala s velkým povděkem.

Největší radost mají majitelé z nové obytné místnosti s integrovanou kuchyní a
Největší radost mají majitelé z nové obytné místnosti s integrovanou kuchyní a
Největší radost mají majitelé z nové obytné místnosti s integrovanou kuchyní a

Největší radost mají majitelé z nové obytné místnosti s integrovanou kuchyní a z okna s projekčním plátnem.

Ke vzniku okna Peter Jurkovič poznamenává: "Původní návrh byl velmi špatně řešený, navzdory tomu, že všechny byty ústí do terénu jako ten náš, nebo na terasy, spojení s těmito exteriérovými prostory bylo vždy přes jediné balkonové dveře. Okna měla původně parapet ve výšce až 1100 mm."

Při výměně oken se parapety snížily, v dětských pokojích na 850 mm a v obývacím pokoji na 450 mm, kde byl vytvořen sedák. "Je to nyní velmi příjemné místečko na povalování, i v zimě je vyhřáté od spirálového radiátoru," doplňuje autor. Promítací plátno se naštěstí podařilo sehnat v téměř potřebné velikosti, stačilo jen přidat pár centimetrů šířky.

Parapet v obývacím pokoji je příjemné místečko na povalování, i v zimě je

Parapet v obývacím pokoji je příjemné místečko na povalování, i v zimě je vyhřáté od spirálového radiátoru.

Většina nábytku v hlavní místnosti je zhotovena stavebnicovým systémem z neupravené překližky. Kuchyňské překližkové části, police a pracovní deska jsou atyp, kuchyňská dvířka vybrali majitelé z tehdejší nabídky v IKEA. Pro přívod vody a odpad architekt nechal vysekat kanál vedený z původní kuchyně (nynější koupelna rodičů).

Fotogalerie

Stavební střípky

Ruku k dílu přiložil kromě stavebníků také autor rekonstrukce, členové rodiny i mnoho kamarádů.

"Bourací a nějaké jednoduché stavební práce jsme zvládli sami s pomocí rodiny a kamarádů, každému intelektuálně pracujícímu člověku to čas od času přijde vhod. Většinu prací ale přece jen provedli již prověření řemeslníci, jsem s nimi naprosto spokojený. Realizace probíhala přesně podle plánu, byla to vlastně relativně jednoduchá rekonstrukce."

S podlahami si chtěl zprvu architekt poradit sám. Měl ambici vyrobit hlazený beton technikou, která je u nás už dávno zapomenutá, takzvanou kletovanou podlahu, ale nepovedlo se mu to.

Vizitka bytu

Realizace: 2011
Plocha: 106 m2
Lokalita: Bratislava
Autoři: Števo Polakovič, Lukáš Kordík, Ing. Arch. Peter Jurkovič

"Tak jsem nakonec povolal partu, co lije hlazenou cementovou stěrku, roztíranou velkými hladítky, která vytvářejí vlnovkovité obrazce. To se mi úplně nelíbí, přemluvil jsem je, aby materiál neroztírali, ale jen nalili a přejeli ´ježkem´, což samozřejmě nedopadlo zcela podle jejich představ, ale mně se to líbí. Jsou v té stěrce takové malé dírky po bublinkách," prozrazuje architekt Jurkovič.

Zajímavé je i složení příčky mezi novou šatnou a koupelnou rodičů. Architekt zde použil dvě slepené biodesky, vznikla příčka silná přibližně čtyři centimetry, ze strany koupelny obložená klasicky mozaikou a zvenku olejovaná s bílým pigmentem, aby nezežloutla.

Stěna natřená tabulovou černí slouží dětem i dospělým na kreslení a vzkazy.

Stěna natřená tabulovou černí slouží dětem i dospělým na kreslení a vzkazy.

A teď rychle ven

Předzahrádka je opatřena palubovkou a lavicemi z exotického dřeva iroko, takzvaného teaku pro chudé, jak bylo Peterovi řečeno. "Ocelovka je neupravené černé železo, čekám, kdy už konečně orezne, ale nějak se mu nechce. Na smrkových lepených hranolech je čirý polykarbonát a elektricky ovládaná textilní stínící žaluzie. Tato kombinace funguje skvěle."

Ing. arch. Peter Jurkovič

* 1979

Absolvent Fakulty architektury na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě ( 1997 až 2001). Působil jako partner v architektonickém studiu gutgut (2003 – 2007) a dále v v architektonickém studiu RAUM, od roku 2013 má vlastní architektonické studio JRKVC.
Vybrané realizace: SUSHI Interiér sushi baru, Bratislava DUN Bytový dům Dunajská ulica, Bratislava DEV Rodinný dům Devín, Bratislava 5KA Bufet z lodních kontejnerů, Senec JJ Rodinný dom, Záhorská Bystrica IST Rodinný dům, Čuňovo
Poznámka: Peter Jurkovič není příbuzný známého slovenského architekta, návrháře nábytku a etnografa Dušana Samo Jurkoviče (1868 - 1947).

Předzahrádka je opatřena palubovkou a lavicemi z exotického dřeva iroko.

Předzahrádka je opatřena palubovkou a lavicemi z exotického dřeva iroko.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Další z rubriky

Postavila dům a 66 let v něm nic nezměnila. Specialita je teď na prodej

V městě Englewood v americkém státě Colorado je na prodej dům s originálním...

V městě Englewood v americkém státě Colorado je na prodej dům s originálním vybavením z 50. let minulého století. Retro...

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

V Kuřimi vyrostla sportovní a hravá kráska. Z haly je místní symbol

Studio Cuboid navrhlo sportovní halu pro město Kuřim. Budova stojí v centru...

Studio Cuboid navrhlo sportovní halu pro město Kuřim. Budova stojí v centru postupně vznikajícího sportovního areálu....

Najdete na iDNES.cz