Byt ve španělské Malaze byl pro rodinu dobrou trefou. Podívejte se

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina si pořídila ve španělské Andalusii nedaleko Malagy byt se společnou zahradou a dvěma bazény. Majitelé oslovili architektku Veroniku Pánkovou, která jim byt s pomocí českých řemeslníků zařídila.

Terasa je velká 27 metrů čtverečních. | foto: Veronika Pánková

Byt s dispozicí 3+1 o velikosti 76 metrů čtverečních a s terasou o rozměru 27 metrů čtverečních dokončila architektka Veronika Pánková v roce 2017. Rodina využívá byt v průběhu celého roku jako „chalupu“.

Apartmán se nachází nedaleko města Malaga v projektu britského developera, který v dané lokalitě staví golfové resorty s hotely a bytovými domy. Majitelé si přáli z bytu vytvořit příjemné místo s prázdninovou atmosférou a lehkým nádechem středomořského stylu.

„Rodina chce v této lokalitě odpočívat a potřebovala prostor nahrazující domov, kde se budou všichni cítit pohodlně a rádi se sem budou vracet. Byt má být místem pro dovolenou na několik let, v zadání tedy byla i nadčasovost,“ vysvětluje architektka.

Fotogalerie

Částečným limitem byla od začátku barevnost podlah, obkladů koupelen a samotná dispozice bytu, kterou majitelé nechtěli měnit. Podlahy z leštěného travertinu udaly směr zejména ve výběru materiálů a celkové barevnosti.

Před samotným návrhem klient sehnal vzorek podlahy, jenž byl pak porovnáván se všemi vybranými materiály. 

Po dokončení návrhu bylo nutné v bytě předělat sádrokartonové podhledy stropů a elektroinstalace (s výjimkou stěn koupelen). Technicky, časově ani cenově nebylo reálné práci zadat místním španělským řemeslníkům.

Majitel měl však díky své profesi k dispozici dostatečný počet vlastních řemeslníků, kteří se s podrobnými stavebními výkresy vydali kamionem naloženým potřebným materiálem na místo.

„Po dokončení úprav se mohlo začít se zaměřováním nábytku na míru. Dispozici bytu již předem určovaly šatní skříně vložené do připravených nik ve stěnách. I u ostatních kusů nábytku jsme využili možnost výroby přímo pro daný prostor. Docílili jsme tak jednotnosti materiálů i detailů,“ říká architektka.

Lanová světla a pádla se dají vždy vyměnit

Samotný nábytek je v kombinaci tří barev (bílá, černá, šedobéžová) a k tomu tónovaná dýha s kartáčovaným povrchem. V hlavním obytném prostoru je dominantní obklad stěn s praktickými spárami, který za sebou v blízkosti vstupních dveří ukrývá několik dvířek k rozvaděči a řízení vzduchotechniky.

Do obkladu se zakusuje jak deska příležitostného pracovního místa, skříňky pod TV, tak i subtilní kovové nástěnné police. Díky obkladu stěn bylo možné využít i různá podsvícení bočních hran obkladu, která večer vytváří příjemnou atmosféru.

Do obkladu se zakusuje jak deska příležitostného pracovního místa, skříňky pod...

Do obkladu se zakusuje jak deska příležitostného pracovního místa, skříňky pod TV, tak i subtilní kovové nástěnné police.

Sedačka i některé polštáře mají  modrou obvodovou borduru. Na stěně jsou umístěna dekorativní pádla. „U těch jsme při jejich použití dlouho váhali, ale je to snadno vyměnitelný prvek, stejně jako lanová světla, která byla použita jak v obývacím prostoru, tak v ložnicích,“ doplňuje Pálková.

V ložnicích je dominantním prvkem nástěnný dřevěný lamelový obklad. Z praktických důvodů mezi sebou lamely nemají mezery, jsou naopak v různých hloubkách, což činí obklad plastickým. Vestavěné skříně jsou v jednoduchém duchu, pro držení jednotné linie mají černá madla.

V hlavní ložnici tvoří madlo skříně zapuštěná horizontální linka, v pokoji pro hosty jsou to černé lanové úchytky. Zde je na stropě tapeta s maurským dekorem. Postel má vysoký rám a při pohledu nahoru tak strop s černým rámem tvoří pomyslný obraz.

Tento maurský motiv byl přenesený i na skleněnou posuvnou stěnu v podobě fólie, která odděluje obytný prostor s jídelnou od kuchyně s komorou. Kuchyň a komoru oddělují dveře v podobě posuvných vrat do stodoly.

Při převzetí bytu nebyly dveře záměrně v celém apartmánu osazeny. Díky tomu byl prostor i pro detail v podobě vloženého lodního okénka, které je na dveřích mezi ložnicí a koupelnou.

Při převzetí bytu nebyly dveře záměrně v celém apartmánu osazeny.

Při převzetí bytu nebyly dveře záměrně v celém apartmánu osazeny.

„V koupelnách prošly úpravami především původní skříňky s umyvadly, které byly zbytečně vysoké a ukotveny šrouby přímo do obkladu. Otvory po šroubech zakrývají nad novými umyvadlovými skříňkami zrcadla. Ty dělají prostor opticky větší. Na skleněných zástěnách sprchových koutů jsou pískové fólie s mapami lokality,“ říká architektka.

Celý byt je osvětlený především podsvícením obkladů, stěn a nábytku. Doplňují ho jednoduché bodovky, noční bludičky v chodbě nad podlahou a již zmíněná lanová světla. Dominantním svítidlem je lustr umístěný nad jídelním stolem, který má tvar lodního fendru (odrazníku). Lustr je od české značky Brokis.

Na přání majitele byla diskuse vypnuta.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Najdete na iDNES.cz