Kuchyni v paneláku přestěhovali do obýváku, v původní bude koupelna

  6:00aktualizováno  6:00
Mladí manželé a starý panelákový byt ve špatném stavu. Taková kombinace může skončit jediným způsobem: rekonstrukcí. Jenže na vytvoření obýváku, kuchyně a jídelny z původního obývacího pokoje si sami netroufli. Řešení nechali na designérech.

Byt ve starém pražském paneláku už opravdu hodně pamatoval, a to včetně zděděného zařízení. Novomanželé Kateřina a Miloš se rozhodli pro radikální řez: do malé kuchyně přesunou koupelnu, do které pak pronikne denní světlo.

Novou kuchyni si totiž naplánovali do obývacího pokoje. S prostorem problém nebyl. Místnost s plochou kolem 30 metrů čtverečních, navíc s prosklenou plochou po celé délce pokoje s nádherným výhledem, spojení obýváku a kuchyně umožňovala bez problémů. Jeden zádrhel tu však byl: jak vymyslet kompletní řešení místnosti.

To byl úkol pro Marka Podaného a Ondřeje Borovce, designéry z televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 8. ledna v 18:00 h). Ti se tentokrát obešli i bez stavbyvedoucího.

Do téměř 30 metrů čtverečních velkého pokoje se snadno vešel i pracovní stůl

Do téměř 30 metrů čtverečních velkého pokoje se snadno vešel i pracovní stůl

Třípodlažní dům se postupně opravuje, okna byla již vyměněna

Třípodlažní dům se postupně opravuje, okna byla již vyměněna

Hlavní panelákové vady: strop a podlaha

Tři hlavní problémy bytu definovali designéři velmi rychle. Na prvním místě byl poničený strop. Kvůli špatné izolaci střechy do pokoje zatékalo a objevovala se v něm i plíseň.

Druhým technickým úkolem bylo odstranění takřka nefunkčních dveří se šířkou 80 cm a jejich nahrazení posuvnými. Dvoukřídlé dveře na stěnu dobře vypadají a hlavně nabízejí snadnější vstup.

Třetí problém byl takřka klasický: nerovná podlaha, kdy se pod starým kobercem skrývalo staré PVC. Řešením se stala světlá plovoucí laminátová podlaha s dekorem širokých prken a vysokou odolností vůči mechanickému poškození.

Něco na míru, něco standard

Podaný a Borovec vyřešili dispozici místnosti vtipným oddělením kuchyňské a obývací části pomoci dřevěného panelu, který jim zároveň posloužil pro umístění televizoru. Výhled z rohové rozkládací pohovky se díky částečnému zakrytí kuchyňské linky stal příjemnější.

Téměř po celé šířce pokoje je umístěný velký jídelní bar s výškou 90 cm, čtyři bílé barové židle dovolují běžné stolování. Kuchyňský nábytek v bílém lesklém provedení doplnili designéři kovově lesklou mozaikou, betonovou stěrkou i světelným páskem z LED diod.

Aby zmizel poničený strop, použili autoři proměny na strop sádrokartonový podhled a zapuštěná světla. Centrální lustr zůstal pouze v prostoru "obýváku".

Posuvné dveře na stěnu se vyráběly na míru. Jejich dvoukřídlé provedení umožňuje pohodlný vstup do místnosti, v případě potřeby mohou zůstat otevřené a přitom nebudou překážet.

Interiér navrhli mladé designéři v decentních odstínech šedé, béžové a hnědé, kterým sekunduje bílá barva skříněk. Toto barevné řešení si přáli i sami majitelé. Protože na některých stěnách byla použita betonovou stěrka, která dodala interiéru technicistní charakter, dostala na oknech místo klasických záclon přednost kombinace posuvných zástěn.

Náklady

stavební a jiné práce 95 946 Kč
kuchyňský nábytek 62 504 Kč
spotřebiče 66 440 Kč
podlaha 27 235 Kč
nábytek 86 455 Kč
doplňky a dekorace 24 672 Kč

celkem: 362 252 Kč

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Další z rubriky

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice...

Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit ...

Najdete na iDNES.cz