Parcela má 40 metrů čtverečních. Majitel z ní vytřískal maximum

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý architekt Toan Nghiem měl v srdci vietnamského Ho Či Minova Města k dispozici maličkou parcelu velkou jako dvougarsonka. Přesto na ní postavil dům, ve kterém se našlo dostatek místa na bydlení i kolegy z architektonické kanceláře a21 studio, již vede.

Zeleň čistí obyvatelům ovzduší a filtruje nečistoty, dům se stává stále se měnícím a dynamickým objektem, který se s každou novou větví stává silnější a odolnější. | foto: Hiroyuki Oki

Mladý a perspektivní architekt Toan Nghiem pracuje s přírodními materiály, dřevem a kamenem. Nepotrpí si na povrchní luxus. Jeho domy poskytují obyvatelům přirozené světlo, vzdušnost a zeleň.

Svůj vlastní domov a sídlo architektonické kanceláře a21 studio dokončil v lednu roku 2012 a držel se stejných pravidel. Skromný, ale maximálně využitý prostor 40 metrů čtverečních dokázal pojmout tři obytná patra plná průhledů a zeleně.

Fotogalerie

Pro některé architekty limitující, nepravidelný rohový pozemek dokázal Nghiem využít ve svůj prospěch. Hlučná čtvrť, v jejímž sousedství leží hned tři nemocnice, je plná prachu a smogu. Bylo zapotřebí vybudovat privátní oázu, která se bude od okolí distancovat a poskytne obyvatelům a pracovníkům dostatečné zázemí. Hlavními stavebními materiály se stala kromě betonu, bíle natřených cihel, oceli a dřeva také zeleň a zejména světlo.

Hlavní tok světla přichází do domu z otevřené střešní terasy, ze které je výhled na město. Ve velkých květináčích na ní rostou ozdobné stromy a keře, další zeleň sem prorůstá i přímo z přízemí domu. Místní podnebí bujné vegetaci prospívá.

Může vás zajímat

Ekocity Uhříněves I

Ekocity Uhříněves I

Cena 2.130.428,-Kč včetně DPH

Více na Reality.iDNES.cz

Zeleň čistí obyvatelům ovzduší a filtruje nečistoty, dům se stává stále se měnícím a dynamickým objektem, který je s každou novou větví silnější a odolnější.

Dům striktně neodděluje pracovní a soukromou zónu. Při příchodu z ulice návštěvníka uvítá betonová, křehce organicky tvarovaná kuchyňská linka, kterou mnozí zároveň identifikují jako recepční pult. Do domu se dá vjet přímo na motorce i na kole, prostor před kuchyňskou linkou je pro parkování dopravních prostředků vymezen.

V prvním patře je jídelní kout, který zároveň slouží jako zasedací a konferenční místnost, na něj navazuje knihovna s pracovními místy. Klidové zóně napojené na konferenční kout dominuje jednoduchý domácí oltář.

Při příchodu z ulice návštěvníka uvítá betonová, křehce organicky tvarovaná...

Při příchodu z ulice návštěvníka uvítá betonová, křehce organicky tvarovaná kuchyňská linka, kterou mnozí zároveň identifikují jako recepční pult.

V domě už třetím rokem pracuje pod taktovkou Toan Nghiema sehraný pětičlenný ryze pánský tým, kterému domácká atmosféra architektonického studia vyhovuje. Jako skupina nezávislých architektů a designérů spolu pracují již od roku 2009.

Nejvyšší patro patří relaxaci a do něj už mají pracovní návštěvy vstup zakázán. Kromě otevřeného plánu ložnice je zde také sociální zázemí, které využívá jen majitel, pro spolupracovníky a hosty je určena toaleta v přízemí.

Interiér je zařízen dřevěným, na míru vyrobeným nábytkem. Prim hrají dřevěné lišty, které jsou použity nejen v oknech a přechodových zónách, ale i jako součást podlah a schodiště.

Teplé odstíny všudypřítomného dřeva doplňují řemeslně dokonalé klasické židle nazvané Wishbone, které navrhl Hanse J. Wegnera v roce 1949 pro firmu Carl Hansen & Søn. V obou koupelnách jsou použity barevné patchworkové dlaždice, kterou jsou už několik posledních let ve vietnamských domácnostech nesmírně populární.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Další z rubriky

Dům vyšel manžele na 895 tisíc. Stavěli jej svépomocí devět měsíců

Jan a Kevin z Velké Británie se přestěhovali do australského Queenslandu, kde...

Jan a Kevin z Velké Británie se přestěhovali do australského Queenslandu, kde si vlastními silami postavili malý, ale...

Nejdražší apartmá je v Las Vegas. Noc se žraloky vyjde na 2,3 milionu

Nejdražší apartmá na světě navrhl britský umělec Damien Hirst. Luxusní apartmá...

Nejdražší apartmá na světě navrhl britský umělec Damien Hirst. Najdete je v hotelu Palms Casino Resort v Las Vegas...

Rodina si postavila dům s rozhlednou. Na procházky už se nikomu nechce

Novostavba stojí v centru jihokorejského města Kwangdžu.

Malířka, architekt a jejich dvouletý chlapeček často za celý den nevyjdou z domu. V jejich nové vile v centru...

Najdete na iDNES.cz