Soukromý ráj. Chata ze skladu na dříví stojí uprostřed hustých lesů

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý aktivní sportovec a podnikatel si vystavěl malý soukromý ráj uprostřed hustých lesů. Třípodlažní chata velká 120 metrů čtverečních stojí v kanadském městečku Sutton nedaleko hranic s USA.

Šestý dům si postavil mladý aktivní sportovec a podnikatel uprostřed hustých lesů. Třípodlažní chata velká 120 metrů čtverečních stojí v kanadském městečku Sutton nedaleko hranic s USA. | foto: yh2

Moderní chata, která svou dispozicí, rozšiřující se vzhůru k nebi, připomíná kmen a košatou korunu stromu, má za sebou bohatou historii. První majitel, povoláním dřevorubec, postavil původní chatu před čtvrt stoletím.

Domek sloužil jako sklad dříví a případný přístřešek, ve kterém se při práci v lese mohl schovat při nepřízni počasí. Druhý majitel se rozhodl chatku zvelebit. Přistavěl patro a chatu zobytnil a trávil v ní veškerý volný čas.

Fotogalerie

Když se před šesti lety dům opět ocitl v nabídce realitních kanceláří, okamžitě po něm skočil současný majitel, kterému přesně zapadal do jeho představy o lesní útulně, kde bude čerpat energii, relaxovat a odpočívat, obklopen vůní a klidem lesa.

K přestavbě povolal tvůrčí tandem québeckých architektů ze studia YH2, Loukase Yiacouvakise a jeho partnerku Marie-Claud Hamleinovou. Duo společně tvoří již od roku 1994 a specializují se na neobvykle řešené víkendové stavby.

V jejich portfoliu najdete velké vily či rekreační soubory stejně jako malometrážní skromné chaty. Yiacouvakise s Hamleinovou ve spolupráci s architektem Francoisem Bélangerem navrhli elegantní, ale skromnou chatu připomínající lesní oázu.

Dům prostorově nafoukli, aniž by vybočili z původního malého půdorysu a změnili ráz lesní parcely. Tmavé cedrové šindele, které pokrývají celou fasádu stavby, splývají s kůrou okolních jehličnanů.

Zatímco fasáda rekreační stavby je tmavá, interiéry jsou vyvedeny v zářivé a čisté bílé barvě. Velké prosklené plochy dodávají pocit naprosté volnosti. Obyvatelé si mohou užívat opojný pocit toho, že skutečně žijí v lese, obklopeni živou zelení doslova nadosah. Kouzlo přírody je těší po celý rok, za teplého počasí lze otevřít skleněné stěny dokořán a pustit přírodu do interiéru. Dalším bonusem je posezení v atypickém kosočtvercovém prostoru přímo pod střechou.

Dům prostorově nafoukli, aniž by vybočili z původního malého půdorysu a změnili...

Dům prostorově nafoukli, aniž by vybočili z původního malého půdorysu a změnili ráz lesní parcely.

Hlavním motivem celého interiéru jsou originální lávky, mostky a schodiště, která nejsou od zbytku obytných prostor stavebně oddělena. Vzdušnost interiéru sluší, jediným pohledem můžete zrentgenovat celý prostor od vstupních dveří až po střechu.

Přízemí je vstupem do chaty a zároveň hlavní obytnou zónou s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem s krbem a výhledem na trávník před chatou. Patro patří soukromé ložnici majitele a sociálnímu zázemí a pod střechou je otevřený multifunkční prostor, ve kterém lze tvořit, odpočívat a zároveň dokáže i nabídnout neformální přespání pro návštěvy.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Manželé mají kuráž. Obehnali dům betonovými truhlíky a experimentují

Manželé v domě i v jeho okolí pěstují pro vlastní potřebu na čtyřicet druhů...

Manželská dvojice seniorů nechala svůj dům v malajsijské metropoli Kuala Lumpur zarůst zelenými stěnami. V betonových...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Sen o srubu si dovezli z Ameriky. Jejich ranč je láskou na celý život

Až romanticky působí ve srubu bílá kuchyně a jemné záclonky.

Inspiraci pro stavbu srubu nedaleko Třebíče načerpali Josef a Vladimíra při své návštěvě Spojených států amerických....

Další z rubriky

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Byt velký 48 metrů čtverečních má punkový vzhled a žebrový strop

Byt je zařízený jednoduchým vestavěným nábytkem z překližky. Jediným...

Nový majitel bratislavského bytu s rozlohou 48 metrů čtverečních se rozhodl pro rekonstrukci. Proměny se ujalo...

O čtyřicátnici, kterou měl či má doma snad každý, je stále zájem

Design tohoto známého kusu nábytku navrhl Gillis Lundgren (1929 – 2016),  jeden...

Designové ikony mívají jednu nevýhodu, jejich cena nebývá právě nejnižší. Přesto se najdou kousky, které patří ke...

Najdete na iDNES.cz