Nový byt 2+kk museli celý předělat, konečně mají i úložné prostory

  1:00aktualizováno  1:00
Ačkoliv má byt 80 metrů čtverečních, dispoziční řešení je pouze 2+kk. Velký benefit ovšem představuje předzahrádka s plochou 90 metrů čtverečních. Jenže celkové pojetí se developerovi právě nepovedlo, a tak se majitel rozhodl pro radikální úpravy.

V obývacím pokoji je ve stejné výši jako spotřebiče v kuchyni zavěšená plochá televize. Zbytek příčky tvoří policová sestava na knihy a na doplňky. | foto: Archiv studia Art&Building

Je dost smutné, že současné novostavby sice vypadají zvenčí poměrně zdařile, dispozice bytů však neodpovídají současným požadavkům uživatelů a často nesplňují ani některá funkční hlediska. To byl i případ bytu 2+kk, který francouzskými okny nabízí přímý vstup na předzahrádku.

Architektka Eva Pešková ze studia Art&Building se musela u nového návrhu vypořádat zejména s absencí úložných prostor. Nakonec se zejména kvůli nim rozhodla po dohodě s majiteli pro radikální změnu dispozice včetně zrušení druhého WC.

V obývacím pokoji je ve stejné výši jako spotřebiče v kuchyni zavěšená plochá...

V obývacím pokoji je ve stejné výši jako spotřebiče v kuchyni zavěšená plochá televize. Zbytek příčky tvoří policová sestava na knihy a na doplňky.

Realizaci bytu přihlásila do soutěže Interiér roku v kategorii Novostavba, kterou organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a interiérové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde).

Do nové ročníku se mohou soutěžící hlásit již od října toho roku.

Hříchy českých developerů

„Byt byl realizován jako 2+kk, ale pro uživatele byl vlastně nepoužitelný, především kvůli absenci úložných prostor, na které byl u nového návrhu interiéru kladen vysoký důraz. Došli jsme k názoru, že bude vhodnější všechno z bytu odstranit a vybudovat úplně nové dispozice,“ vysvětluje Eva Pešková.

V návrhu největší změnou prošla koupelna a ložnice, bylo nutné zrušit i druhé WC, jehož prostor se využil na jiné účely. A zároveň se změnilo celé rozložení využití obytného prostoru.

Fotogalerie

Z koupelny zmizelo veškeré původní sanitární vybavení a zazdil se vstup do ložnice, tak v této místnosti vznikl výrazně větší úložný prostor.

„V návaznosti s tím jsme vybourali nový dveřní otvor do předsíně. Tam, kde bylo původně WC, jsme prostor rozdělili na dvě malé komory, kde je nyní umístěna pračka se sušičkou. Zbylý prostor jsme využili jako technickou místnost a spíž, obojí je samostatně přístupné,“ popisuje architektka Pešková.

Do chodby navrhla vestavěné skříně, které procházejí celým prostorem plynule až do kuchyňské linky, takže můžete mít pocit, že tu ani žádné skříně nejsou, že jde pouze o dřevěné obložení navazující na kuchyň

Varný ostrůvek funguje zároveň i jako jídelní stůl, navíc nabízí poměrně velký úložný prostor. Z kuchyňského koutu je přímý vstup na zahradu a terasu, což majitelé ocení od jara do podzimu.

Protože jsou v celém bytě francouzská okna, tedy bez parapetu, je možné je otevřít dokořán a opticky zvětšit plochu kuchyně i obývacího pokoje.

Obývací pokoj trochu jinak

„Oproti původnímu návrhu je obývací pokoj oddělený od kuchyně dřevěnou stěnou. To byl největší oříšek celé realizace. Nesměla byt zastínit. Vznikl tak návrh stěny, v níž jsou z prostoru kuchyně umístěny vestavné spotřebiče, kávovar a mikrovlnná trouba. Ostatní přístroje, horkovzdušná a parní trouba, lednice a myčka, jsou v kuchyňské lince. Pod kávovarem a mikrovlnkou vznikl prostor na malý vinný bar a skleničky,“ vypočítává Eva Pešková.

Velký ostrůvek slouží jako varná zóna, jídelní stůl i úložný prostor.

Velký ostrůvek slouží jako varná zóna, jídelní stůl i úložný prostor.

Z druhé strany, tedy již z obývacího pokoje, je ve stejné výši zavěšená plochá televize. Zbytek příčky tvoří policová sestava na knihy a na doplňky.

V obývacím prostoru je zároveň kromě sedací soupravy také psací stůl. „Práce u něj je velice příjemná, protože byl umístěný u velkého okna s výhledem do zahrady,“ upozorňuje Eva Pešková. Z obývacího pokoje je vstup na zahradu a do ložnice.

„Celý byt jsem navrhla s vysokým důrazem na estetiku s maximálním využitím pro úložné prostory, a to tak, aby nebyly na první pohled patrné. Proto je celým bytem vedena linie dřevěného kazetového obložení, ve kterém se podařilo schovat jak již zmíněné úložné prostory, tak vstupní dveře,“ objasňuje Eva Pešková.

Autorka nvrhla kuchyňskou linku v kombinaci antracitového mořeného dubu s přírodním a s pracovní deskou a dřezem z corianu v černém provedení, včetně lakem stříkaných úchytek a černé baterie.

Ve stěně jsou z prostoru kuchyně umístěny vestavné spotřebiče, kávovar a...
Ve stěně jsou z prostoru kuchyně umístěny vestavné spotřebiče, kávovar a...

Ve stěně jsou z prostoru kuchyně umístěny vestavné spotřebiče, kávovar a mikrovlnná trouba. Pod těmito spotřebiči vznikl prostor na malý vinný bar a skleničky.

Hliníková světla v celém prostoru jsou také v černé barvě, zapuštěná a přisazená. Vytápění bylo zvoleno podlahové, v bytě je využita rekuperace.

Autor:

Nejčtenější

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Další z rubriky

V Kuřimi vyrostla sportovní a hravá kráska. Z haly je místní symbol

Studio Cuboid navrhlo sportovní halu pro město Kuřim. Budova stojí v centru...

Studio Cuboid navrhlo sportovní halu pro město Kuřim. Budova stojí v centru postupně vznikajícího sportovního areálu....

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Ze starých vinylových desek vytváří objekty, plastiky i dekorace

Technika tvarování desek za tepla

Všestranný umělec a herec Ivan Jurečka umí proměňovat staré vinylové desky na stylové dekorace do bytu i veřejných...

Najdete na iDNES.cz