Sedmičlenný tým žáků ze ZŠ Bosonožská v Brně zvládl krizovou situaci při...

Sedmičlenný tým žáků ze ZŠ Bosonožská v Brně zvládl krizovou situaci při expedici do přírody, při níž jednoho z nich pobodaly vosy a ocitl se v ohrožení života. Školáci za to dostali ocenění na brněnském magistrátu. | foto: Jaroslav Suchý

Chlapce při expedici pobodaly vosy, život mu zachránili spolužáci

  • 14
Drama během expedice do přírody zažili na konci prázdnin žáci brněnské základní školy. Jednoho z nich pobodalo hejno vos, což u chlapce vyvolalo život ohrožující alergickou reakci. V situaci, při níž nebyli přítomni dospělí, jej zachránila pohotová reakce a správná péče spolužáků.

Sedmičlenný tým ze ZŠ Bosonožská v Brně se na konci srpna vypravil na dvoudenní expedici z Ivančic do Oslavan na Brněnsku, která byla součástí Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE).

Na zámku v Hrubšicích žáky zkontrolovali dva vedoucí, kteří pak měli počkat na dalším styčném bodě na rozcestníku Pod Templštýnem. Sem už ovšem dětská výprava nedorazila, protože sešla z označené cesty a vydala se přes chatrnou lávku na druhý břeh řeky Jihlavy.

Zde žák Jan stoupl na dřevnatý terén, z něhož vylétlo hejno vos a pobodalo jej, což způsobilo alergickou reakci. Zdravotnice výpravy Pavlína mu naštěstí v kritickou chvíli aplikovala Fenistil gel s Cetrizinem a po telefonu požádala o radu učitelku. Následně žáci namočili tričko a ochladili zátylek ohroženého chlapce.

Žáci se ztratili mezi zámkem v Hrubšicích a rozcestníkem Pod Templštýnem.

Žáci se ztratili mezi zámkem v Hrubšicích a rozcestníkem Pod Templštýnem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Zatímco dospělí vedoucí po ztraceném týmu marně pátrali a jeho polohu nedokázali zjistit ani pomocí telefonu, jeden z jeho členů Filip zavolal sanitku a záchranářům v nepřehledném terénu vyrazil naproti. Ti tak k Janovi dorazili za pár minut a převezli jej do Dětské nemocnice v Brně, kde se jeho stav rychle zlepšil. Zdravotníci ovšem konstatovali, že ihned po napadení vosami šlo Janovi o život.

Podle výkonného ředitele DofE v Česku Tomáše Vokáče k pohotové reakci žáků přispěl jejich důkladný výcvik před expedicí, během nějž musejí splnit patnáct zásadních pravidel. „Také se účastní cvičné expedice, kde se připravují na veškeré nástrahy pobytu ve volné přírodě. Součástí přípravy jsou mimo jiné zásady první pomoci a zvládání stresových situací,“ podotkl Vokáč.

Účastníky výpravy za pohotovost, statečnost, správnou péči i ukázkovou spolupráci ocenili na brněnském magistrátu.