Vůz s vyfouknutou pneumatikou po návštěvě aktivistů skupiny Tyre Extinguishers...

Vůz s vyfouknutou pneumatikou po návštěvě aktivistů skupiny Tyre Extinguishers v Brně (25. dubna 2023) | foto: Radim Strachoň, MAFRA

„Horší než letecký průmysl.“ Aktivisté vypouštěli duše kol SUV, v Brně už potřetí

  • 217
Těžkou hlavu mají po nočním řádění aktivistů ze skupiny Tyre Extinguishers majitelé 39 velkých aut v Brně. Musí řešit záměrně vypuštěné pneumatiky svých SUV. Iniciativa přistoupila ke stejnému kroku ve městě letos už potřetí.

Na prázdné kolo aktivisté řidiče upozornili oznámením umístěným za stěrač. Vzkázali, že si vypuštěné pneumatiky nemají brát osobně, vadí jim pouze jejich velké vozy. Ty považují za katastrofu pro životní prostředí a klima.

Aktivisté opět vypouštěli v Brně pneumatiky, neodjelo kvůli nim padesát aut

„Vědecké studie dokládají, že SUV jsou za posledních deset let druhým největším viníkem nárůstu emisí oxidu uhličitého. Velká auta jsou tedy horší než celý letecký průmysl,“ tvrdí v prohlášení.

K vypouštění použili členové skupiny například hnědou čočku. Po odmontování ji vložili do ventilku. Následně ho utáhli zpět. Pneumatika se poté postupně zhruba za hodinu vyfoukla.

V předchozích případech se aktivisté zaměřili na velké vozy zaparkované hlavně na území Brna-sever a Žabovřesk. Tentokrát jejich kroky vedly do širšího centra města, konkrétně do Štýřic. Jeden z řidičů nahlásil vypuštěnou pneumatiku také ve Smetanově ulici. Letáček s upozorněním se objevil za stěračem auta i ve Staňkově ulici.

„Zatím jsme kvůli prázdným kolům dostali dvě oznámení. Jeden z řidičů případ hlásil preventivně, protože škoda mu nevznikla,“ informoval mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

25. dubna 2023