Národní výstava hospodářských zvířat v Brně v roce 2017 | foto: Marie Stránská, MAFRA

Výstaviště v Brně zaplní stovky krav či koní, začíná národní výstava zvířat

  • 1
Kráva, která nadojila přes 100 tisíc kilogramů mléka, dvacetidenní selata i zmenšený kůň. To je jen drobný výčet toho, bude k vidění na veletrhu Animal Tech a Národní výstavě hospodářských zvířat. Akce, která se koná ve dvou pavilonech brněnského výstaviště, bude prvním veletrhem, při němž se po rok a půl trvající pauze otevřou brány areálu. Výstavu pořadatelé zahájí tuto neděli v 11 hodin.

Kromě expozic více než stovky vystavovatelů uvidí návštěvníci téměř tisíc živých hospodářských zvířat. „V pavilonu P si lidé prohlédnou kozy, prasata, ovce a skot. V pavilonu F na ně pak čeká program s koňmi a expozice včelařů včetně stánku s regionálními potravinami z jižní Moravy,“ láká na akci mluvčí veletrhů Jiří Palupa. Podle něj je letošní ročník z hlediska počtu zvířat dojných plemen rekordní.

Nejstarší dojnice, která bude v pavilonech k vidění, se jmenuje Oseva Aranca 2. Doposud nadojila 137 tisíc kilogramů mléka a dvakrát porodila dvojčata. Pochází z Chrudimi a je jí přes dvanáct let. 

Právě ona bude patřit mezi 60 krav a jalovic, které se zúčastní národního holštýnského šampionátu. Poprvé se na veletrhu představí zástupci tyrolského šedého skotu. Se svými chovateli budou usilovat o co nejlepší umístění v různých kategoriích.

Bude se konat i oblíbená anketa Miss Sympatie. „Návštěvníci budou vybírat nejsympatičtějšího zástupce masného a dojného skotu,“ sdělil Palupa. Zároveň se mohou zájemci zapojit do fotosoutěže Animal Profi press photo o nejlepší fotku z pavilonů.

Aktivit a soutěží pro návštěvníky bude celá řada. Pro rodiny s dětmi pořadatelé nachystali stezku Zemědělství žije!, ve které vysvětlují důležitost a nenahraditelnost zemědělství. Další program se věnuje historii soužití člověka a skotu.

Jezdecký program i ukázky využití koní

Pavilon F obsadí více než 90 koní. „Po celou dobu akce na návštěvníky čeká westernový program, chovatelské přehlídky, jezdecké ukázky či voltiž (disciplína nejčastěji popisovaná jako gymnastika a tanec na koni, pozn. red.),“ řekla ředitelka projektu Lucie Vymazalová.

K vidění budou unikátní plemena koní, jako je například kolumbijské pas ofino či islandští koně. Děti se budou moci svézt na koních, seznámit se s výcvikem nebo se naučit, jak se zvířetem správně komunikovat. Mimo jiné do pavilonu zavítá i trojnásobná vítězka Velké pardubické klisna Orphée des Blins.

Středečním lákadlem je vystoupení kaskadérské a divadelní společnosti Štvanci, která se specializuje na rytířská představení s koňmi.

Praktické informace

Trvání: 5. až 8. září, zahájení v 11 hodin, další dny otevřeno od 9 do 18 hodin

Vstupné: Základní vstupenka stojí na místě stojí 180 korun, přes webové stránky výstaviště 110 korun. 

Podmínky: Ke vstupu je potřeba potvrzení o nemoci, očkování nebo testu na covid-19. Na místě bude možné pořídit si samotest, a to ve stáncích před pavilonem P a v pavilonu V.