Tělo zavražděného soudního rady Jana Velga vytáhli policisté z vany a položili jej na podlahu v předsíni. | foto: soudní spis

Zpackaná vražda lakomého právníka spustila nejsledovanější soud první republiky

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vražda soudního rady Jana Velga hýbala v letech 1936 až 1937 nejen tehdejším Brnem, ale celou republikou. Lidé zaplňovali do posledního místečka soudní síň, z níž dobový tisk přinášel obsáhlé reportáže s četnými fotografiemi. Mord a jeho okolnosti se totiž vyznačovaly vším, co senzacechtivé obecenstvo láká.
Stoleté mordy

Vystupovala v něm krásná pachatelka, vysoce postavená oběť, bezcitný vrah i opovrženíhodné pohnutky. To vše navíc opentlil senzační rozsudek.

Příběh začíná, když se 56letý vrchní soudní rada Jan Velgo z bohaté právnické rodiny seznámí na lavičce v brněnském Tyršově parku s 21letou Marií Havlíkovou. Tato původním povoláním dělnice v chemické továrně s vychozenými čtyřmi třídami měšťanské školy je nejen krásná, ale navíc má šarm a zřejmě i přirozený intelekt. Vypracovala se dokonce na obchodnici s realitami v kanceláři Eduarda Kočvary.

Okouzlený Velgo, který žil jako starý mládenec a sexuální potřeby si zajišťoval pomocí brněnských prostitutek a vlastnoručně focenými erotickými snímky v privátním ateliéru, se do Marie naprosto zblázní.

Velgova dosavadní skrblivost, povýšené jednání i všechny hluboce zakořeněné zlozvyky nadále zůstávají beze změny, novomanžel na své mladé ženě neobyčejně šetří, ta je povinna jej i po sňatku oslovovat ,pane rado’, a protože se za ni partner na veřejnosti nepokrytě stydí a vydává ji za svoji neteř, připadají jí jeho občasná milostná vyznání stále falešnější.

z práce Žena a porotní soud

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Stoleté mordy