Zloděj a mnohonásobný vrah Martin Lecián si ne nadarmo vysloužil přízvisko Postrach Moravy. | foto: Trestní spis

Fešný vyvrhel z legend holdoval přepychu, zadrželi ho až falešní opilci

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zloděj a mnohonásobný vrah Martin Lecián, o kterém se vyprávěly legendy a zpívaly kramářské písně, se sice narodil v Uherském Ostrohu v dnešním Zlínském kraji, svými činy však děsil široké okolí včetně jihomoravských končin. Ne nadarmo si vysloužil přízvisko Postrach Moravy.
Stoleté mordy

Už rodinné zázemí muže narozeného v kulatém roce 1900 dávalo tušit problémy. Jeho otec Antonín, který pracoval jako dělník v cukrovaru, proslul coby opilec, rváč a karbaník. Manželku Viktorii obtěžkal deseti dětmi a zřejmě si s ním užila peklo na zemi, protože když bylo jejímu sedmému potomkovi Martinovi pět let, zemřela v ústavu pro choromyslné.

Vdovec se znovu oženil a s kupou svých dětí zacházel opravdu svérázně. „Desetiletého Martina dokonce za úplatu pronajal potulným komediantům, jeho sestra se ve Vídni živila prostitucí a údajně udržovala s otcem incestní vztah,“ uvádějí historické záznamy muzea v Novém Jičíně.

S tímto městem pojí Martina Leciána jeho první ústavní pobyt. Jako nezvladatelný zloděj skončil v patnácti letech ve zdejším Výchovném ústavu pro mravně ohroženou a zanedbanou mládež.

Co Martin Lecián ukradl, z toho sám žil na vysoké noze. S falešnými doklady spal v nejdražších hotelech, používal paruky i převleky, třeba za mnicha, studenta v brýlích, rozšafného sedláka, gentlemana s růží v knoflíkové dírce nebo za důstojníka. A jeho obětí přibývalo.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Stoleté mordy