Znojemský starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Znojemský starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD). | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Znojemský starosta Gabrhel nečekaně rezignoval, důvod nikomu nesdělil

  • 2
Starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD) v úterý po sedmi letech ve funkci náhle rezignoval. Důvod neuvedl, na radnici poslal v pondělí dopis a od té doby nekomunikuje.

„Je to mé rozhodnutí“, odpověděl Vlastimil Gabrhel stroze na dotaz iDNES.cz.

A tak se o jeho konci čile spekuluje. Zatímco někteří zaměstnanci znojemské radnice si šeptají o zdravotních problémech, politici mluví o tom, že byl k rezignaci dotlačen svými stranickými kolegy.

„Důvod nám skutečně nesdělil. Ale považoval bych to za vhodné, zejména kvůli vyhnutí se spekulacím,“ podotkl radní, poslanec a také předseda oblastní organizace ANO Znojmo David Štolpa. 

„Bylo by fér, aby nejvyšší úředník města minimálně svým voličům řekl, z jakých důvodů rezignuje,“ souhlasí i opoziční zastupitel Jiří Kacetl (Pro Znojmo).

Novým starostou bude nejspíš stranický kolega Grois

Podle krajské šéfky ČSSD Naděždy Křemečkové rezignoval Gabrhel z osobních důvodů. „Má na to nejen právo, plní tím i svou povinnost vůči občanům ve chvíli, kdy dospěje k závěru, že je z nějakého důvodu nemožné, aby svou funkci dál odpovědně zastával. Jestli bude o podrobnostech mluvit nebo ne, je na jeho rozhodnutí,“ uvedla Křemečková. Zároveň ale připustila, že ji rezignace překvapila.

Bližší důvody se nedozvěděl ani jeden z nejbližších Gabrhelových spolupracovníků a stranický kolega Jan Grois. „Těžko říct, jestli si pod tím představit důvody zdravotní nebo rodinné, já nad tím nespekuluji. Byli jsme v tandemu sedm let a čekal bych bližší informace, ale jedeme dál, nemůže to stát na jednom člověku,“ poznamenal Grois. Právě jemu pravděpodobně připadne křeslo nového znojemského starosty.

Gabrhel stál v čele města od roku 2011, tedy po dvě volební období. Zajímavostí je, že ani jedno nezvládl celé. Do funkce naskočil, když vystřídal spolustraníka Zbyška Kaššaie. Ten odstoupil oficiálně ze zdravotních důvodů, měl však také neshody s opozicí i stranickými kolegy.

O tři roky později se stal Gabrhel starostou znovu poté, co se sociální demokracií vyhrál volby. Jenže toto období nedokončí.