Podnikatel Libor Procházka u krajského soudu v Brně při odvolání ve sporu mezi...

Podnikatel Libor Procházka u krajského soudu v Brně při odvolání ve sporu mezi městem Brnem a společností Czechcity o komunikace na pozemcích za Lužánkami, kde chce město stavět fotbalový stadion. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Brno ve sporu za Lužánkami nepřijde o miliony, podnikatel stáhl žaloby

  • 3
Ještě v listopadu advokát podnikatele Libora Procházky Vítězslav Jíra hýřil optimismem, že spor s Brnem ohledně staveb v lokalitě za Lužánkami není ani přes pravomocný rozsudek definitivně prohraný, protože podají dovolání k Nejvyššímu soudu. Teď ovšem přišla částečná zpátečka.

„Společnost pana Procházky Czechcity v návaznosti na toto rozhodnutí stáhla zpět všechny žaloby na zaplacení bezdůvodných obohacení za užívání parkovišť a nádvoří. Žalované částky požadované za období od listopadu 2015 do konce října 2017 činí více než 47 milionů korun,“ uvedl radní pro majetek Jiří Oliva (ČSSD).

Celkem šlo o čtyři různé soudní spory, u nichž se právě čekalo na pravomocný listopadový verdikt, zda stavby na městských pozemcích rovněž patří Brnu, nebo zmíněné Procházkově firmě.

Podle Olivy je stáhnutí žalob důležité především pro možný další vývoj hlavního sporu u Nejvyššího soudu. Kdyby totiž teoreticky došlo ke zvrácení původního verdiktu a Procházka si miliony požadoval, budou jeho nároky již promlčené.

Není to ale jediný spor, který město s podnikatelem ohledně lokality za Lužánkami vede. Loni na podzim soud začal řešit žalobu o odstranění podzemních garáží s Procházkovou firmou LP Expo. Nové jednání je naplánováno na příští týden.

Město argumentuje, že garáže na městských pozemcích nemají co dělat, protože nejsou zapsané jako stavba v katastru nemovitostí a není k nim ani žádná smlouva. Naopak LP Expo tvrdí, že střecha garáží slouží jako parkoviště zdarma, a od Brna za to v žalobách žádá zhruba deset milionů korun.

8. listopadu 2022