Šofér ujížděl devadesátkou. Auto jsem jen tlačil, tvrdil pak policistům

  • 7
Neobvyklou výmluvou se hájil padesátiletý řidič na Vyškovsku. Jen co v pondělí krátce po půlnoci zpozoroval na silnici poblíž Velešovic policisty, začal ujíždět až devadesátikilometrovou rychlostí. Jeho snaha skončila po několika stovkách metrů. Po zastavení však šofér vehementně odmítal, že by auto jakkoliv řídil.

„Snažil se přitom hlídku přesvědčit, že vůz se svými kumpány pouze tlačil, což ale v devadesátikilometrové rychlosti šlo jen stěží,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

V neprospěch šoféra podle něj hrálo i počasí, protože než se rozjel, začalo pršet. Po autě tak zůstal na místě suchý flek.

Muž má navíc dva platné zákazy řízení. Že nesmí řídit, hlídce sám přiznal. Načež začal s nevěrohodným přesvědčováním, při němž tvrdil, že pomáhal s tlačením a za volantem rozhodně neseděl.

„To tedy máte úctyhodné nohy, že to dokážete devadesátkou,“ reagoval ironicky kontrolující policista.

Hlídka dvakrát honila stejné auto. Nejdřív ujížděl zdrogovaný muž, pak žena

Orientačnímu testu na omamné a psychotropní látky se hříšník odmítl podrobit.

Novela silničního zákona platná od začátku roku pro podobné řidiče zavádí přísnější sankce. „Ve správním řízení za odmítnutí testu na alkohol nebo drogy nově hrozí až pětasedmdesátitisícová pokuta a až tříletý zákaz řízení,“ upozornil mluvčí.

Šoféři navíc musí počítat s přičtením šesti trestných bodů.