Oprava jeskyně Balcarka v Moravském krasu

Oprava jeskyně Balcarka v Moravském krasu - Kompletní rekonstrukce jeskyně Balcarka skončí v létě 2010 a dělníci v ní vymění všechny rozvody a odvezou tuny hlíny a kamení. Vzniknou zde také nové prohlídkové okruhy. Oprava bude stát téměř dvacet milionů korun. | foto: Radek Miča, MAFRA

Rekonstrukci jeskyně Balcarka ovlivnili netopýři

  • 0
Rekonstrukce Balcarky, jedné z nejnavštěvovanějších jeskyní Moravského krasu, se již blíží k závěru. Po rok a půl dlouhé přestávce by do ní první návštěvníci mohli znovu vstoupit na počátku letošních prázdnin.

"Finišujeme a doufáme, že se nám ji 1. července podaří otevřít, i když práce je tady ještě velmi mnoho," říká vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Upravuje se nejen její vchod, v jeskyni se navíc dělá generální úklid. Práce jsou velmi náročné, není téměř možné použít jakoukoli techniku. Balcarku totiž tvoří labyrint úzkých chodeb ve dvou patrech.

Z něj je například nutné vynést kamení, kterým byly zaskládány některé prostory. Hromady kamenů se postupně vršily při objevování dalších chodeb před několika desítkami let.

Oprava jeskyně Balcarka v Moravském krasuOprava jeskyně Balcarka v Moravském krasu

"Z Balcarky zmizela i stará elektroinstalace a konzoly, na kterých byly kabely upevněny. Na některých kabelech byl tér, který natekl na stěny. I ten se snažíme odstranit," uvedl Jiří Hebelka.

Kabely nyní vedou v zemi a nebudou rušit pohled na podzemní prostory. Práce v jeskyni ovlivnili i netopýři, kteří tam mají zimoviště. S ohledem na ně se tak nemohlo v některých částech jeskyně pracovat. Nyní je v ní však stavební ruch viditelný i o sobotách a nedělích.

Oprava jeskyně Balcarka v Moravském krasu

Balcarka má nejen jednu z nejkrásnějších krápníkových výzdob v krasových jeskyních, ale i bohatou historii. Archeologové tam zaznamenali objev zubu mamutího mláděte, našly se rovněž pozůstatky osídlení početnou skupinou lovců sobů a koní, kteří jeskyni obývali zhruba před 15 tisíci lety. Zanechali po sobě několik ohnišť, větší počet pazourkových nástrojů i hrotů kopí vyřezaných ze sobích parohů.

Přední část jeskyně byla známa odedávna. Od roku 1923 byla postupně objevována obyvateli z okolí a v roce 1936 byly jednotlivé části jeskyně spojeny v jeden celek.

Vprůběhu rekonstrukce jsou z jeskyně odstraňována i stará betonová schodiště, chodníky a ocelové konstrukce.