Z hořícího bytového domu na Blanensku hasiči zachránili sedm lidí

  • 3
V pátek večer vyjížděli hasiči k požáru bytu do Adamova na Blanensku. Plameny se rozšířily i na chodbu. Z domu hasiči zachránili sedm lidí, dva po žebříku, další po schodišti. Škoda se odhaduje v řádu milionů.

Hasiči přijali hlášení o požáru v 19:00, hořel byt v pátém patře, plameny se však rozšířily i do chodby mimo byt.

„Už v počátku zásahu si první jednotka vyžádala zvýšení stupně poplachu a další posilové jednotky. Operační středisko proto vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu (existují čtyři stupně) a vyslalo celkem 11 jednotek včetně speciální techniky. Na místo vyjel protiplynový automobil z Brna-Líšně pro výměnu dýchací techniky a evakuační autobus z Tišnova, který poskytl zázemí pro obyvatele domu,“ popsal mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči z domu zachránili sedm lidí. Dva z nich pomocí automobilového žebříku a ostatní ve vyváděcích maskách po schodišti. Záchranná služba zkontrolovala čtyři lidi a ponechala je na místě. Požár dostaly zasahující jednotky pod kontrolu krátce po 20:00, o hodinu později jej zcela zlikvidovaly.

„Požár zcela zničil jeden z bytů a kouř poškodil další bytové jednotky. Škoda bude v milionech korun a náš vyšetřovatel pracuje na jejím upřesnění a zjišťování příčiny vzniku požáru,“ uvedl mluvčí.

Dům zůstal po požáru odpojený od energií a neobyvatelný. Hasiči se proto spolu s vedením obce zabývali náhradním ubytováním. Nakonec bylo nutné ho zajistit pro šest obyvatel, ostatní si bydlení zajistili u svých příbuzných a známých, případně jiným způsobem.

Nájemníci z domu, s kterými hovořila zpravodajská stanice CNN Prima News, uvedli, že požár způsobilo malé dítě. „Chlapeček byl nespokojený, že se přestěhoval do nového bytu a zapálil si hračky. Takhle to vzniklo. Začalo všechno hořet. Utíkali jsme dolů, zachraňovali jsme lidi a tahali z baráku. Pro ty z horních pater už nešlo jít,“ řekla jedna z obyvatelek domu.

Příčiny požáru vyšetřují jak hasiči, tak policisté. „Vyšetřování je v počátku, informace médií jsem zaznamenal, ale to v tuto chvíli nemůžeme potvrdit, ani vyvrátit,“ řekl iDNES.cz Mikoška. Dodal, že požáry, kde je škoda v řádu milionech korun, se vyšetřují spíše týdny než dny.

„Požár prověřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení. Spolupracujeme s vyšetřovatelem od hasičů, abychom zjistili veškeré okolnosti, které vedly ke vzniku požáru,“ řekl iDNES.cz krajský mluvčí policie Pavel Šváb.

Dodal, že budou probíhat výslechy, které mohou být klíčové. Vyšetřovatelé prohledávají požářiště. Celý proces prověřování zabere několik dní a dle Švába je neveřejný, protože zveřejněné informace by mohly ohrozit snahu policistů. Zatím není jasné, zda bude třeba dělat znalecký posudek, který může celý proces prověřování prodloužit.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz