Muži v centru Brna vyráběli pervitin, zapálili u toho byt. | foto: PČR

Nešikové zkoušeli uvařit pervitin, při třetím pokusu zapálili kuchyň

  • 15
Dva muži v centru Brna zapálili kuchyň poté, co se v bytě neúspěšně snažili vyrobit pervitin. Kriminalistům se pak snažili namluvit, že od cigarety vzplály malířské potřeby.

Kriminalisté k nahlášenému požáru v bytovém domě vyjížděli v pondělí večer. „V jednom z bytů tam mělo dojít k explozi a zahoření prostor kuchyně. Policisté po ukončení práce hasičů v bytě našli množství nádob s chemickými látkami, roztoky v lahvích a sklenice s granulemi a léky,“ uvedla za policii preventistka Petra Ledabylová. 

Podezření policistů, že se v bytě vyráběly drogy, zesílilo, když viděli, že muži ve věku 30 a 35 let, kteří prostory obývali, začali horečně uklízet. 

„Jeden z podezřelých se pokoušel požár vysvětlit tím, že od cigarety došlo k zahoření těkavých látek, se kterými pracuje jakožto malíř, “ informovala Ledabylová s tím, že tomu policisté neuvěřili. 

Přivolali proto kriminalisty z TOXI týmu. Těm bylo po ohledání místa zřejmé, že mladí muži se pokoušeli vyrobit pervitin.

„Stejnou snahu měli už minimálně ve dvou předchozích případech, jak se později zjistilo dodatečným šetřením. Zamýšlený produkt se jim ovšem ani tentokrát vyrobit nepodařilo. Neodbornou manipulací s hořlavými substancemi v kombinaci s otevřeným ohněm způsobili výbuch a požár v kuchyni,“ konstatovala Ledabylová s tím, že při předchozích pokusech k požáru nedošlo. 

Kriminalisté oběma mužům sdělili podezření z přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který jim hrozí trest dnětí svobody až na pět let.