Letecký pohled na Brno. Řeka Svratka a Jundrov.

Letecký pohled na Brno. Řeka Svratka a Jundrov. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Okradený Jundrov bude splácet dva miliony ročně, vyšetřování pokračuje

  • 6
Šest milionů půjčí Brno městské části Jundrov. Její vedení totiž před časem zjistilo, že mu z účtu zmizelo 8,5 milionu korun, což je zhruba čtvrtina jundrovského rozpočtu. Případ, na který upozornila MF DNES, stále vyšetřuje policie.

Brněnští zastupitelé schválením půjčky Jundrovu podle tamní starostky Ivany Fajnorové (Zelení) velmi pomohli.

„Provoz jsme schopni si hradit z vlastních prostředků, ale potřebujeme plnit závazky v investicích, které byly provedeny nebo budou končit,“ sdělila starostka.

Původně Jundrov požadoval půjčku devět milionů, kterými by zalepil celou díru, nakonec souhlasil i se šesti. Ovšem počítal s tím, že půjčku bude splácet deset let. Zastupitelé schválili, že peníze musí vrátit už za tři roky. 

„Půjde o tři splátky po dvou milionech korun. Městské části jsme také uložili předkládat každé čtvrtletí zprávu o jejím hospodaření, abychom měli pravidelné informace,“ informovala primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle Fajnorové to bude mít dopad na další investice. „Bude tím výrazně omezen rozvoj Jundrova. Musíme odsunout investice,“ nastínila. 

Stopku může dostat třeba plánovaná stavba parkovacího domu. Jundrov také požaduje, aby Brno prověřilo auditorskou firmu, kterou najalo ke kontrole hospodaření Jundrova. Ta chybu na účtu neodhalila.