Strážníci s přístroji na noční vidění hledají na hřbitovech bezdomovce

  • 4
Silný vítr, kvůli kterému v Brně v úterý uzavřeli hřbitovy, ustal a místa posledního odpočinku jsou tak znovu přístupná veřejnosti. Lidé toho využili a před Dušičkami už od rána čistili hroby a přinášeli věnce. Dohlížely na ně posílené hlídky policistů a strážníků.

V období, kdy si připomínáme své zemřelé blízké, totiž na hřbitovech mnohonásobně roste počet krádeží.

„Je ideální, aby v těchto dnech lidé chodili alespoň ve dvou. Mohou si tak pohlídat osobní věci a nestanou se obětí zlodějů,“ radí ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Strážníci rozmístí na brněnské hřbitovy zhruba dvě stovky mužů a žen. „Na hřbitovy souběžně dohlížejí kolegové od státní policie. Hlídky se tak doslova střídají u vstupní brány na hřbitov,“ poznamenal mluvčí městské police Jakub Ghanem.

Hlídky si neodpočinou ani v noci, kdy se v terénu budou pohybovat psovodi a strážníci vybavení přístroji pro noční vidění. Těmi budou mimo jiné hledat bezdomovce, kteří se mezi hroby schovávají a přespávají tam.

„Přes den obcházíme návštěvníky a vysvětlujeme jim, jak si mají hlídat své osobní věci,“ sdělil policejní mluvčí David Chaloupka.

Věnce a další dekorace pomáhají chránit také kamery. „Využíváme šest mobilních kamer, které umisťujeme na všechny brněnské hřbitovy na místa, která jsou podle správců zloději oblíbená,“ vysvětlil Ghanem. Brněnský centrální hřbitov má navíc vlastní kamerový systém.

Pokud bude počasí příznivé, zůstanou hřbitovy v období Dušiček otevřené déle než obvykle.

„V případě, že meteorologové vyhlásí opět nebezpečný stav kvůli větru, musíme hřbitovy znovu uzavřít,“ připomněla Říhová.