VIDEO: Hra světel ve fotonovém tunelu chránila Brňany před stvůrami

  • 0
Patnáct metrů dlouhý tunel se stovkou LED světélek rozvinuli pracovníci brněnské hvězdárny na prostranství na Kraví hoře. Do průhledné audiovizuální konstrukce mohli lidé vejít při páteční akci Svátek světla.

Podle pověry všechny stvůry v den zimního slunovratu získávají nad lidmi moc. Slunce v tento den umírá a přestává vše živé chránit. Před vlkodlaky, upíry a dušemi zemřelých měl místo něj návštěvníky Kraví hory ochránit fotonový tunel. 

„Světélka reagují na autorskou hudbu, dění v tunelu mohli lidé sledovat z celého parku. Nejlepší zážitek je ale čekal přímo v nitru tunelu, kde mohli pozorovat světlo všech barev,“ přiblížil ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek

V tunelu se lidé seznámili s fotony, které podle Duška vyzařují ze všech objektů ve vesmíru, lidi nevyjímaje. Jsou to nejrychlejší částice ve vesmíru. A právě fotony, tedy světlem, se lidé měli sami ochránit před stvůrami.

Na hvězdárně se pokusili spočítat, kolik fotonů se ve vesmíru nachází. „Vyšlo nám číslo, které začíná dvojkou a za ním následuje 89 nul,” informoval Dušek.

Dříve se lidé chránili lojovými svíčkami, ty pak nahradily žárovky a LED světélka. Loni instalovala hvězdárna pro ochranu Brna do parku generátor světelných paprsků, který se podobal obří diskokouli.

Od Štěpána budou na hvězdárně Vesmírné Vánoce

Od soboty 22. prosince chystá hvězdárna vánoční program, který se zaměří na rodiny s dětmi. Přichystá pro ně třeba vánoční dílny, projekci pohádek a dětských pořadů. Vánoce na hvězdárně ukončí ohňostroj Vánoční komety.

S další návštěvou musí lidé počkat až do 26. prosince, do té doby bude mít hvězdárna zavřeno. Od Štěpána se lidé dostanou na akci Vesmírné Vánoce, na které planetárium promítne tři filmy.

Návštěvníci uvidí snímky Se zvířátky o vesmíru, Tajemství gravitace - po stopách Alberta Einsteina a Hvězdný cirkus. Na Nový rok lidé mohou přijít na projekci pořadu Astronaut za zvýhodněné vstupné.