Stavba městského okruhu v brněnské ulici Žabovřeská | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pozemky důležité pro brněnský okruh mířily do dražby, úřad prodej stopne

  • 28
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nabízel v dražbě pozemky v Židenicích, které může v budoucnu potřebovat Ředitelství silnic a dálnic pro stavbu velkého městského okruhu v Brně. Dražba měla začít ve čtvrtek. Silničářům se podařilo docílit, aby pozemky zůstaly ve vlastnictví státu.

Potřeba pozemků pro stavbu okruhu zatím není zcela jistá, protože chybí podrobná technická dokumentace. I přesto Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) usilovalo o zrušení dražby.

„Na úřad jsme apelovali, aby pozemky, jež by se mohly dotknout trasy stavebního záměru, ponechal v majetku České republiky, tedy ve svém vlastnictví,“ sdělila mluvčí (ŘSD) Lucie Trubelíková.

„Jednali jsme také o řešení, aby trasa možné budoucí stavební akce byla na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zablokována a pozemky zůstaly v rezervě pro přípravu akce. Dražby jsme neměli v plánu účast se a věříme, že pozemky nabudeme bezúplatně v době, kdy budou pro stavbu potřebné,“ doplnila Trubelíková.

Pro koupi nemovitostí mají státní instituce před jakýmkoliv jiným zájemcem přednost. Mělo se konat již páté kolo aukce, v předchozích čtyřech nikdo nabídku nepodal. ÚZSVM se nakonec rozhodl, že dražba nebude.

„Na základě dodatečného zájmu ŘSD aukci zrušíme. Žádná blokace, kterou požaduje ŘSD, ze zákona možná není, budeme jednat o bezplatném převodu,“ informovala mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Jedná se o pozemky v Židenicích, které jsou využívány jako zahrady v zahrádkářské kolonii. Podle Tesařové je úřad nabízel státním institucím už v červenci roku 2019 a žádná z nich o ně neprojevila zájem. Neevidovali jej ani ze strany města Brna či Jihomoravského kraje.

„Z těchto důvodů jsme hledali nového majitele v souladu se zákonem prostřednictvím výběrového řízení s elektronickou aukcí. Pokud by ŘSD už dříve o pozemky požádalo, samozřejmě bychom je převedli,“ poznamenala Tesařová.

17. prosince 2020

,