Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Spokojíme se s pozicí náměstka, připustili lídři Pirátů a ČSSD v Brně

  • 8
I když se jednička každé kandidátky bere ve volbách jako adept na primátora, brněnští lídři Pirátů a ČSSD – Tomáš Koláčný a Oliver Pospíšil – na předvolební debatě pořádané ve středu hospodářskou komorou oznámili, že by se případně spokojili i s postem náměstka. Už mají i představu, jakým oblastem by se chtěli věnovat.

„Co se týká pozice kandidáta na náměstka pro otázku rozvoje města, tím bych byl případně za naši stranu já,“ prohlásil Koláčný.

Stejnou roli by bral i Pospíšil. „Mnohokrát jsem se potýkal s územním plánováním, jak na radnici městské části Řečkovice, tak i v minulosti ve vedení Brna,“ vysvětlil.

V tomto se sice shodli, nicméně v debatě, v níž se utkali lídři pěti stran s největším volebním potenciálem, se do sebe později ostře pustili. A to o bytové politice, kdy Koláčný upozornil na neprůhledné přidělování bytů v některých městských částech.

„Chceme zřídit centrální registr všech bytů v Brně a všech žadatelů o přidělení, aby vše bylo transparentní. Aby to nebylo tak, že se byty přidělují v rozporu s pořadníkem,“ prohlásil.

Pospíšil jeho slova nenechal bez reakce. Jak dříve MF DNES informovala, i u politiků z řad ČSSD se v minulosti několik takových případů objevilo

„Městská část dokáže lépe než centrální komise posoudit, kdo byt skutečně potřebuje,“ řekl Pospíšil.

Koláčný mu tak znovu zopakoval slova o transparentnosti. „Chceme, aby se lidi bytu dočkali, když na něj čekají i šest let. Ne aby je předběhl nějaký známý starosty,“ poznamenal.

Pod kritikou se ocitli i další účastníci debaty, a to lídr KDU-ČSL Petr Hladík a jednička ANO Petr Vokřál, který v říjnových volbách obhajuje post brněnského primátora. Výtky se na dva nejvyšší představitele města snesly od Markéty Vaňkové z dnes opoziční ODS.

Podle ní se město poslední čtyři roky nerozvíjí a pouze stagnuje, nový územní plán se nikam neposunul a nestaví se ani domy s pečovatelskou službou.

„Otevřel se pouze jeden, což byl projekt započatý už za minulé koalice,“ sdělila.