Ve světě se rozmáhá nebezpečný populismus, řekl oceněný Kiska v Brně

  • 221
Po osmi letech udělila Masarykova univerzita své nejvyšší vyznamenání. Velkou zlatou medaili při oslavách stého výročí univerzity v Brně převzal slovenský prezident Andrej Kiska. Ve svém projevu upozornil na nebezpečí populismu a potřebu chránit demokracii.

Velká zlatá medaile se uděluje nejvýznamnějším domácím i zahraničním představitelům veřejného života jako ocenění jejich zásluh o demokracii a lidstvo.

Naposledy takto Masarykova univerzita ocenila v roce 2011 knížete z Lichtenštejna Hanse Adama II., před ním vyznamenání převzali například britský princ Charles, ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová či polský prezident Aleksander Kwasniewski.

Kiska ve svém projevu po ceremoniálu zdůraznil potřebu bojovat za demokracii.

„Po celém světě se rozmáhá nebezpečný populismus. Stačí chvíle nepozornosti a to, co demokracii trvá vybudovat roky, si zlo nebo totalita vezme přes noc,“ upozornil s tím, že tento trend je čím dál zřetelnější i ve střední Evropě.

„Mír je důsledkem poctivé vytrvalé práce, ale též respektu k právům jiných. Zkratky naši demokratickou společnost rozdělují. Pokud jí chceme vrátit sílu, nepůjde to jinak než vytrvalou a poctivou prací. Slušnou, ale odvážnou diskuzí, citlivostí k potřebám lidí a dodržováním pravidel i v době, kdy nám nevyhovují, a kdy je jiní porušují,“ prohlásil slovenský prezident, jehož projev zakončil mohutný potlesk.

Ve funkci nepodlehl svérázu vulgárního humoru, vyzdvihl Bek

Kiska převzal Zlatou velkou medaili v univerzitní aule, po brífinku s Mikulášem Bekem jej od 13 hodin čeká ještě debata se studenty.

Slovenský prezident podle Beka vé své funkci nepodlehl ani „šedivému úřednictví“, ani svérázu vulgárního humoru a laciných bonmotů. S českým prezidentem Milošem Zemanem má rektor dlouhodobý spor.

„Prezident Andrej Kiska patří mezi státníky, kteří ctí hodnoty, na nichž stojí i Masarykova univerzita a které jsou základem fungování demokratické společnosti. Hodnoty jako svoboda, úcta k pravidlům a zodpovědnost je potřeba stále prosazovat a chránit. A zejména v době, kdy často vítězí populismus a autoritářství, je nutné ocenit a vyzdvihovat ty, kteří na ně nerezignovali,“ prohlásil už Mikuláš Bek.

Roli v Kiskově vyznamenání sehrálo i kulaté jubileum brněnské vysoké školy.

„Vznik Masarykovy univerzity je historicky spojený se vznikem Československa, o kterém rádi říkáme, že na naší univerzitě nikdy nepřestalo existovat. Češi a Slováci jsou si v Brně blíž než kdekoliv jinde,“ poznamenal Bek.

Na Masarykově univerzitě studuje víc než pět tisíc Slováků, kteří tak tvoří zhruba šestinu z celkového počtu studentů.