Doba přípravy: 120 minut
- 450 g hladké mouky
- 1 měkké máslo
- 1 měkký tvaroh
- 2 dl mléka
- 3 vejce
- 120 g cukru moučka
- 100 g kandovaného ovoce
- 70 ml rumu
- lžíce tuku na vymazání formy
- hrubá mouka na formu
1. Kandované ovoce zalijeme na půl hodiny rumem. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, vešleháme nastrouhané máslo, tvaroh a mléko. Vmícháme prosátou mouku a ovoce i s rumem. Bílky vyšleháme do pevného sněhu, který následně vmícháme do těsta.
2. Těstem naplníme spodní díl formy 1,5 cm pod okraj a zaklopíme vrchním dílem.
Pečeme 80 minut při 170 °C. Upečeného beránka necháme zchladnout a poté ho opatrně vyklopíme na mřížku.
Tip: Můžete ho ozdobit mašlí a posypat moučkovým cukrem nebo polít polevou a oči vytvořit z loupaných mandlí nebo rozinek.