Ingredience
Postup
- Maso necháme vcelku, prošpikujeme slaninou a opečeme ze všech stran na oleji ve velkém kastrolu, dáme stranou. Do kastrolu nasypeme zbylou nakrájenou slaninu, cibuli a 5 minut opékáme. Posypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, zakápneme octem a necháme odpařit. Přisypeme nakrájenou zeleninu, lžíci brusinek a promícháme. Maso vrátíme zpět, přidáme koření, lehce osolíme a zakryté vložíme do trouby. Pečeme při 180 °C asi 60 minut, dle potřeby podléváme.
- Připravíme knedlíčky. Do mísy dáme na kostičky nakrájené rohlíky. Žloutky oddělíme od bílků a k rohlíkům přidáme žloutky spolu s petrželkou, mlékem, moukou a špetkou soli. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který opatrně přimícháme k připravené směsi. Tvoříme pevné koule, které vaříme asi 10 minut v osolené vodě.
- Upečené maso vyjmeme, šťávu prohřejeme, necháme trochu odpařit, posypeme moukou, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Poté vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou, knedlíky, brusinkami a případně citronem.