Sean McVay (vlevo) během zápasu svých Los Angeles Rams proti Dallas Cowboys

Sean McVay (vlevo) během zápasu svých Los Angeles Rams proti Dallas Cowboys | foto: Kirby Lee-USA TODAY Sports, Reuters

Buď jako McVay. Geniální kouč si podmanil Los Angeles i celou NFL

  • 3
Je mu teprve 32 let a už na pozici hlavního trenéra vede Los Angeles Rams až k vytouženému Super Bowlu. Před dvěma lety v Kalifornii vsadili na mladého Seana McVaye a ten se během krátké doby stal superstar zámořské NFL. Teď jeho Rams dělí od účasti v největším zápase amerického fotbalu jediný zápas.

Přes dvě dekády chyběl v Los Angeles tým amerického fotbalu. Nejpopulárnější sport v USA si našel cestu zpět do LA až v roce 2016. Velké nadšení se v Los Angeles nekonalo. Rams, kteří v roce 1994 opustili město, patřili po návratu za jeden z nejhorších týmů v NFL.

A pak přišla radikální změna. Rams angažovali na pozici hlavního trenéra tehdy teprve třicetiletého McVaye, jenž do té doby vykonával pozici ofenzivního koordinátora u Washington Redskins. Pochopitelně se z něj stal nejmladší hlavní trenér v historii NFL.

Pro mnohé riskantní tah se vydařil. Ofenzivní génius si hned v první sezoně připsal prestižní cenu trenéra roku.

Najdi svého McVaye

Co na tom, že McVay je o osm let mladší než quarterback Drew Brees, jenž teď stojí Rams v cestě za vysněným Super Bowlem. Zatímco Brees a Tom Brady nastavili nový trend dlouhověkosti quarterbacků, McVay se už po dvou sezonách v NFL stal ikonou mezi trenéry.

Konferenční finále

neděle 20. ledna

New Orleans Saints - Los Angeles Rams

Kansas City Chiefs - New England Patriots

Trápící se týmy teď hledají nového McVaye. Mladý trenér s progresivním přístupem je horké zboží. Že bude mladší než třetina týmu? Nevadí.

Můžeme to vidět v dalších týmech, kteří začátkem ledna místo zkušených ověřených koučů sáhli po ofenzivně laděném mládí.

Green Bay Packers s hvězdným quarterbackem Aaronem Rodgersem angažovali devětatřicetiletého avšak nepříliš zkušeného Matta LaFleura. Nejhorší tým letošní sezony Arizona Cardinals sáhli po Kliffu Kingsburym, jenž na univerzitě patřil k ofenzivním mistrům, v NFL jde ale takřka neznámou postavu. Mladí a útočné finesy jsou zkrátka v kurzu.

Boj o fanoušky

McVay je jen jeden! Právě on vrátil do Los Angeles zájem o NFL. O víkendu mohou Rams udělat další důležitý krok. V konferenčním finále odcestují na hřiště New Orleans Saints. Vítěz postupuje do Super Bowlu. McVay bude muset přijít s plánem, jak vyzrát na zkušený tým trenéra Seana Paytona. Známý odborník už jednou Lombardi Trophy pro ligového vítěze získal.

Rams ale hrají i o fanoušky. V Los Angeles mají velkou konkurenci napříč všemi sporty. V NFL působí také Los Angeles Chargers. Baseballový tým Los Angeles Dodgers se dostal v posledních dvou sezonách až do Světové série. Los Angeles Kings slavili úspěchy v NHL a nechybí basketbalový gigant Los Angeles Lakers, od léta s LeBronem Jamesem v čele, či často podceňovaní Los Angeles Clippers. Zapomenout nelze ani na univerzitní týmy. Ty mají v Los Angeles velkou tradici.

V roce 2020 se Rams budou stěhovat do zbrusu nového stadionu. O držitele sezonních vstupenek už ale hrají teď. Postup do Super Bowlu by mohl klubové kase i boji o fanoušky hodně pomoci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž