Zdena Mašínová

Zdena Mašínová | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Praha nevyhověla Zdeně Mašínové, která chce exhumovat ostatky své matky

  • 27
Pražský magistrát nevyhověl Zdeně Mašínové, sestře bratrů Mašínů, exhumovat ostatky její matky na Ďáblickém hřbitově. Zamítnutí bude asi příští týden projednávat pražská koalice.

Zdena Mašínová starší, která byla vězněna nacisty i komunisty, byla pohřbena do hromadného hrobu. Exhumace není podle magistrátu možná bez prověření možností, jak by proces probíhal. Vyplývá to z dopisu Zdeně Mašínové, který má ČTK k dispozici.

„Bez důkladného prověření možností, jak by proces exhumace v podmínkách hromadných hrobů na Ďáblickém hřbitově probíhal, bohužel Vaši žádost nejsme schopni splnit,“ píše se v dopise.

Zamítnutí vyzvednutí ostatků bude chtít příští týden v pondělí řešit předseda TOP 09 a pražský zastupitel Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil na koaličním jednání s Piráty a Prahou Sobě.

„Budu chtít, aby magistrát rozhodnutí změnil, je to ostudné a nepřijatelné. Paní Mašínová podle mých informací navíc ví, kde se tělo její maminky nachází, takže by to neměl být žádný problém,“ řekl Pospíšil.

Pokud se tak nestane, je připraven peníze na exhumaci sesbírat a zároveň přispět ze svého.

Ministerstvo obrany udělilo Zdeně Mašínové starší in memoriam osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji. Matka bratří Mašínů a manželka hrdiny prvního a druhého odboje Josefa Mašína, kterého popravili nacisti, v roce 1998 obdržela posmrtně Řád TGM.

Exhumace z hromadného hrobu je obtížná

V listopadu 2014 byly z hromadného hrobu v Ďáblicích vyzvednuty kosterní ostatky pátera Josefa Toufara, kterého umučili komunisti. Fakt, že skutečně jde o jeho pozůstatky, potvrdili forenzní genetici na základě analýzy DNA a genetických profilů.

V následujícím roce byly ostatky uloženy na hřbitově v Číhošti, kde Toufar působil. Z hlediska archeologie šlo podle expertů o první průzkum hromadného hrobu politických vězňů komunistického režimu.

Právě vyzvednutí ostatků kněze Toufara ukázalo obtížnost procesu exhumace. Počínaje etickými otázkami, zda je reálné a správné exhumovat z hromadných hrobů pouze některé ostatky, až po technickou a finanční náročnost, která je zcela mimo možnosti magistrátu.

,