Dělnice v textilní továrně v etiopské Addis Abebě (duben 2017)

Dělnice v textilní továrně v etiopské Addis Abebě (duben 2017) | foto: Profimedia.cz

Nejnižší mzdu mají dělníci v Etiopii. Přitom šijí pro světové značky

  • 11
Mzda, která se dá v Česku vydělat za pár hodin, je pro dělníky v textilních továrnách v Etiopii měsíčním výdělkem. Na výplatní pásce mají v přepočtu necelých 600 korun. Podle autorů studie newyorské univerzity, která na problém upozornila, vláda stanovila velmi nízké základní mzdy, aby do země přilákala velké oděvní firmy.

V etiopských šicích dílnách se v současnosti vyrábějí například zakázky pro značky H&M, Gap, či PVH, která zahrnuje značky jako Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Van Heusen a Izod.

Výdělky pracovníků v oděvním průmyslu v Etiopii jsou ještě mnohem nižší než v dalších zemích, kde se kvůli levné pracovní síle vyrábí velká část produkce známých firem. Například v Bangladéši jsou průměrné měsíční mzdy v přepočtu 2200 korun, v Keni 4800 korun a v Číně 7800 korun.

Studie americké univerzity vznikla na základě údajů z průmyslové zóny Hawassa v jižní Etiopii, kde pracuje asi 25 tisíc lidí. Autoři došli k závěru, že mladí dělníci nejsou schopni z vydělaných peněz uživit ani sami sebe, natož rodinné příslušníky. Podle agentury AP, která na studii upozornila, je existenční minimum v Etiopii 110 dolarů 2500 korun měsíčně.

,