Reportáž skončila 13. 5. 2015 17:04

Závěrečné řeči v kauze Davida Ratha a Lucie Novanské

On-line reportáž píše Zdeňka Trachtová.

10:27
Žalobce říká, že Novanská, Kott a Pancová umožnili obžalovanému Pavlu Drážďanskému, řediteli Konstruktivy Branko, který již byl odsouzen na pět let, přímo se podílet na tvorbě zadávací dokumentace, tak aby seděla na míru právě společnosti Konstruktiva Branko.
10:22
Kott, Pancová a Rath se předem dohodli, že zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad dostane společnost Konstruktiva Branko a. s. Bylo dohodnuto, že obžalovaní získají úplatek ve výši deseti procent z ceny vysoutěžené zákázky, říká Jirát. Tuto skutečnost podle něho důkladně dokazují výpovědi obžalované Ivany Salačové.
10:16
Žalobce Petr Jirát přistupuje k bodu dva obžaloby, který se týká rekonstrukce zámku Buštěhrad. „Podle mne jde o jeden z nejvíce a nejdůkladněji zadokumentovaných skutků,“ říká Jirát.
10:12
Žalobce podrobně připomíná jednotlivé odposlechy v nichž se obžalovaní domlouvali na zadávání zakázek.
10:07
Inženýrka Salačová popsala, že obžalovaný Václav Kovanda, člen představenstva firmy Pohl, s Novanskou se podíleli na vytvoření zadávací dokumentace tak, aby vyhovovala společnosti Pohl, připomíná Jirát.
10:03
„Obžalovaná Novanská vinu popřela. Její jednání však důkladně popsala obžalovaná Ivana Salačová,“ říká Jirát.
10:02
Jirát říká, že Lucie Novanská zakázku sjednala, zajistila a ovlivnila. Zařídila podle něj, aby tendr na rekonstrukci získala společnost Pohl CZ. Ostatní společnosti tvořily pouze „křoví“.
10:00
Petr Jirát pokračuje v závěrečné řeči a začal podrobně probírat jednotlivé body obžaloby. Jako první hovoří o rekonstrukci gymnázia Hostivice. Tento bod se týká pouze obžalované Lucie Novanské.
09:45
Soudce Pacovský vyhlásil desetiminutovou přestávku.
09:38
„Role obžalované Lucie Novanské pak byla, že umožnila předem vybranému soutěžiteli tvořit zadávací dokumentaci, která pak byla vydávána za zadávací komunikaci, kterou si určil zadavatel,“ řekl Jirát
09:35
Jirát uvádí, že Pancová, Kott a Rath byli v častém soukromém kontaktu i v jejich místě bydliště. „Z dokazování jednoznačně vyplynulo, že obžalovaní nastavili systém, kterým soustavně a plánovaně ovlivnovali systém zadávacího řízení,“ shrnuje.
09:34
David Rath sám předem rozhodoval, kdo kterou zakázku dostane, za to poté dostával podíl z úplatku, říká žalobce.
09:27
Jirát říká, že z pozice hejtmana měl David Rath dobrou příležitost k tipování dobrých zakázek, v nichž by šlo získat úplatek. Ty poté domlouval s Pancovou a Kottem.
09:20
Svědek Jan Cihlář, někdejší člen představenstva mladoboleslavské nemocnice, potvrdil, že zdravotnictví ve Středočeském kraji ovládl doktor Rath s doktorkou Pancovou. Vnímal doktorku Pancovou jako ředitelku všech oblastních nemocnic, připomněl Jirát.
09:16
„Vážený senáte, nyní bych přikročil ke zhodnocení jednotných důkazů. Základním jádrem organizované skupiny pachatelů byli doktorka Kottová, doktor Kott, David Rath v součinnosti s Lucií Novanskou,“ zopakoval Jirát.
09:14
Žalobce připomněl, že si Rath dříve stěžoval na špatnou kvalitu policejních odposlechů, které podle něho nejsou srozumitelné. „Sám doktor Rath u soudu dříve uvedl, že hůře slyší. Policejní přepis je naprosto přesný a věrně odráží rozhovor,“ řekl Jirát.
09:10
„Samozřejmě, že zdejší krajský soud bude sám nezávisle rozhodovat o všech námitkách obžalovaných, nicméně musím poukázat na dřívější rozhodnutí jiných soudů,“ řekl Jirát.
09:06
Tím, že obhajoba při každém jednání stížnosti připomíná, soustavně podle Jiráta odmítá uznat realitu i autoritu Ústavního soudu.
09:04
„Z pohledu důkazní situace považuji vinu obou obžalovaných za plně prokázanou,“ řekl žalobce Jirát. Všechny ústavní stížnosti obžalovaných považuje za neopodstatněné, soudem proto již byly v minulosti odmítnuty.
09:00
Žalobce Petr Jirát zahájil závěrečnou řeč.