Zvířatům hrozí největší vymírání od dinosaurů

Téměř čtvrtina živočichů obývajících Zemi je ohrožena vymřením. Největším od doby, kdy z povrchu planety zmizeli dinosauři, říká zpráva Společná půda, společná budoucnost: Jak ekozemědělství může pomoci nasytit svět a zachránit divokou přírodu. Zveřejnil ji Světový svaz na ochranu přírody (IUCN) sídlící ve Švýcarsku a výzkumná skupina Budoucí sklizeň (Future Harvest) se sídlem ve Washingtonu. Včera o ní informovala světová média.

Studie přináší řadu varovných zjištění. Všechny dosavadní úsilí o záchranu ohrožených druhů selhaly a do seznamu ohrožených zvířat přibývají další. S tím souvisí i fakt, že téměř polovina přírodních ploch na světě je dnes využívána pro zemědělské účely, přesto je v řadě oblastí stále problémem hlad a podvýživa.

Jedním z hlavních problémů spojených s rozšiřováním zemědělských ploch je kácení lesů. Pokud bude pokračovat stávajícím tempem, říká zpráva, bude v roce 2050 světové lesy a pralesy obývat jen polovina živočišných druhů.

Dnes je bezprostředně ohroženo přibližně 24 procent savců, více než 12 procent ptáků a také přibližně 14 procent rostlin. Stávající strategie založená na vyhrazování chráněných území, kde je zachovávána divoká příroda, je podle zprávy neúčinná.

Problémem je, že lidé žijící ve více než šestnácti z celkem 25 klíčových oblastí z hlediska rozmanitosti a pestrosti živočišných i rostlinných druhů trpí hladem a podvýživou, což místní úřady v mnoha případech nutí rozšiřovat na úkor přírody zemědělské možnosti. Autoři zprávy tvrdí, že existuje jediné řešení - ekologické zemědělství. Ve studii předkládají řadu příkladů z Ameriky, Asie, Afriky i Evropy, kdy se podařilo sladit zájmy ochrany přírody a nasycení lidí.

Zpráva je k dispozici na internetové adrese: http://www.futureharvest.org/


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video