Zuzana Čaputová při projevu po svém zvolení slovenskou prezidentkou

Zuzana Čaputová při projevu po svém zvolení slovenskou prezidentkou | foto: Reuters

Budoucí slovenskou prezidentku Čaputovou zvolili Evropskou osobností roku

  • 400
Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se stala Evropskou osobností roku. Ocenění političce udělila zpravodajská stanice Euronews a Evropský podnikatelský summit (EBS). O události informoval slovenský server SME.sk.

Při pondělní slavnosti vyznamenala Euronews a EBS několik evropských osobností za mimořádný úspěch v oblasti politiky, obchodu a inovací.

Čaputová na Twitteru uvedla, že je oceněním poctěna a že pro ni bude inspirací pro její budoucí práci. Mezi nominovanými na Evropskou osobnost roku byla i mladá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová a bývalý francouzský fotbalista a vyslanec Dětského fondu OSN (UNICEF) Lilian Thuram.

Evropským lídrem roku byl oceněn předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Mezi podnikateli pak byli vyznamenáni Vincent Zimmer a Markus Krassler, autoři projektu Kiron, který zajišťuje uprchlíkům přístup k vyššímu vzdělání. V kategorii byl nominován i český podnikatel Oliver Dlouhý, zakladatel cestovního serveru Kiwi.com.

Evropským inovátorem roku se stal Yvan Bourgnon, zakladatel asociace na ochranu oceánů The Sea Cleaners.

O oceněních rozhodla pětičlenná porota, ve které zasedala mimo jiné šéfredaktorka stanice Euronews a prezident podnikatelské konfederace BusinessEurope.

07.května 2019 v 13:29, příspěvek archivován: 07.května 2019 v 20:59

Thank you very much! I am humbled and honoured by this award. It serves as an encouragement for my future work. @euronews, #ELA19 https://t.co/P7214JDklW

30. března 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video