Antonov zmizel z radarů

Zřícený antonov vezl mladé Čechy, trosky se stále nenašly

  • 88
Na palubě letadla, které se včera zřítilo v Kambodži, opravdu cestovali tři Češi. Šlo o muže a dvě ženy ve věku od 19 do 21 let, ukázal oficiální seznam cestujících, který české straně předalo kambodžské ministerstvio zahraničí. Trosky antonova se pořád ještě nenašly.

"Prostřednictvím tamního ministerstva jsme obdrželi oficiální informaci, že na palubě byli tři lidé českého původu," řekl iDNES.cz Ivan Hotěk, velvyslanec ČR v thajském Bangkoku.

"Tamní úřady nemají indicie, že by ti tři do letadla nenastoupili," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. List Deník napsal, že by mohlo jít o děti jistého zlínského podnikatele, kterým otec zaplatil pobyt v jihovýchodní Asii. Podle velvyslance Hoťka má jeden z pohřešovaných trvalé bydliště v Praze.

Velvyslanec už spolu s konzulkou a několika britskými diplomaty dorazil na místo neštěstí. Situace je tam podle Zuzany Opletalové poměrně nepřehledná, ale kambodžské úřady jsou prý vstřícné.

Trosky letounu se pořád ještě nenašly. Záchranáři prohledávají tři místa možného dopadu stroje. "Vyloučili už, že by se letadlo mohlo zřítit do moře," řekla iDNES.cz Opletalová.

Práci jim ztěžuje špatné počasí. "Prší, fouká silný vítr a oblačnost se drží nízko, takže stále ještě nemohou vyrazit vrtulníky," vysvětlila. Kambodžané požádali o pomoc i Spojené státy, chtějí od nich satelitní snímky místa. Nic zásadního si však od fotografií neslibují - právě kvůli oblačnosti.

České straně nejvíc pomáhají Britové. To od nich se ambasáda v thajském Bangkoku, do jejíž působnosti Kambodža spadá, dozvěděla o možné přítomnosti tří Čechů v letadle. Britští diplomaté pak také doprovodili české kolegy na místo tragédie a nabídli k užívání satelitní telefony, uvedla Opletalová.

Stroj ruské výroby Antonov An-24 se zřítil včera brzy ráno našeho času nedaleko pobřežního města Kampot, a to jen pár minut před plánovaným přistáním v letovisku Sihanoukville. - více zde

Na palubě bylo dvaadvacet lidí - kromě tří Čechů ještě třináct Jihokorejců, Rus a pět Kambodžanů. Několik hodin po nehodě agentury napsaly, že tamní záchranáři už našli trosky. "Nic takového ale kambodžské úřady nepotvrdily," upřesnila Zuzana Opletalová.

Smrt v letadle

I přes stále narůstající počet českých občanů cestujících do zahraničí se letecké katastrofy Čechům v posledních letech zatím spíše vyhýbaly.

Tragicky skončil v srpnu 2005 pád malého letounu Cessna-172 s českou registrací, který se zřítil zhruba hodinu po startu nedaleko Simplonského průsmyku u švýcarsko-italské hranice. V letadle přišly o život čtyři osoby z České republiky.

V září 2002 zahynul jeden Čech a jeden Francouz při havárii jednomotorového letadla Zlín 526 F, které se zřítilo na letišti u města Blois v centrální části Francie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video